Diverse

„Jocul de-a măcelul”, o nouă premieră la TAP

Teatrul Anton Pann anunţă premiera spectacolului “Jocul de-a măcelul” de Eugene Ionesco, vineri şi sâmbătă, respectiv pe 19 şi 20 iunie. Premiera va avea loc la Sala Mare, la ora 19.00. Regia spectacolului este semnată de Alexandru Nagy, scenografia – Adrian Damian.


„Jocul de-a măcelul” relevă modul în care oamenii se autoizolează într-un „spaţiu al grijii”, în care îşi pierd identitatea şi sensul existenţei. Este halucinantă precizia cu care dramaturgul Eugene Ionesco a reuşit să surprindă încă de acum 50 de ani absurdul reacţiilor umane în faţa unui pericol iminent dar invizibil.
„O boală misterioasă s-a abătut asupra ORAŞULUI. 190.000 de morţi doar în două zile. Autorităţile cer denunţarea celor bolnavi. Cauza acestei epidemii este necunoscută. Cine are interes ca această boală să continue? Noi? Nu se poate, căci noi murim de pe urma ei” – tema abordată în spectacol seamănă izbitor cu realitatea epidemiei de coronavirus, realitatea pe care o trăim şi noi la ora actuală.

Alexandru Nagy, Actor, regizor şi tenor / După absolvirea Facultăţii de Teatru a U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” – Bucureşti şi a programului de master din Marea Britanie – Theatre Directing, East 15 Acting School, London, University of Essex, Alexandru Nagy, urmează cursurile de Master ale Facultăţii de Interpretare Muzicală, secţia Canto Clasic, în cadrul U.N.M.B. – clasa profesoarei Silvia Voinea. Un fenomen, aşa îl putem caracteriza pe Alexandru Nagy. Pentru pasiunea sa pentru muzică, moştenită de la părinţii săi, tatăl tenor, mama – violonist, la numai 23 de ani, în 2013, montează la Opera din Braşov „Il Tabarro” de Giacomo Puccini şi se înscrie ca cel mai tânăr regizor de operă din România. În prezent este Asistent de Regie la Opera Naţională din Bucureşti. A regizat mai multe producţii de teatru, peste 35, operă şi musical. A participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. La numai 31 de ani, a fost distins cu peste 25 de premii. Despre Alexandru Nagy se poate vorbi mult şi la superlativ. În 2021, la invitaţia managerului Teatrului Anton Pann – Tavi Costin, împreună cu Adrian Damian, montează spectacolul “Jocul de-a măcelul” de Eugen Ionesco.

„Acest proiect reprezintă pentru mine o premieră din multe puncte de vedere. Este prima dată când lucrez la Teatrul Anton Pann, prima dată când colaborez cu regizorul Alexandru Nagy dar şi prima dată când un text al lui Ionesco pare desprins dintr-un jurnal de ştiri actual. Cred că e important ca teatrul să dezbată teme actuale, teme vibrante, teme esenţiale, aşa cum sunt reacţiile umane în faţa pericolului şi al morţii iminente şi este extraordinar când poţi să o faci pe texte geniale, cum e cel al lui Ionesco, care evocă aceste teme, surprinzând chiar şi umorul lor absurd”, sublinia Adrian Damian, scenograf: Adrian Damian este un nume pentru scenografia românească şi nu numai. În CV-ul său, apar peste 40 de spectacole realizate cu unii dintre cei mai renumiţi regizori din ţară. Un loc aparte în cariera sa îl reprezintă colaborarea cu regizorul Mihai Măniuţiu alături de care a realizat 21 de spectacole, dintre care „Viaţa e vis” sau „Iarna”, nominalizate de juriul UNITER pentru cea mai bună scenografie a anului, „Domnul Swedenborg vrea să viseze” sau „Cafeneaua Pirandello” – laureate cu premiul Cel mai bun spectacol la Festivalul de Teatru de la Oradea. Cu foarte multe premii, Adrian Damian este nominalizat şi în 2021 la Gala Premiilor UNITER, categoria Cea mai buna scenografie. Referitor la spectacolul de la Teatrul Anton Pann, Adrian Damian mai spune: „Am încercat să creez un spaţiu scenic care să fie un partener pentru actori, mai degrabă o materie scenică decât un decor, inspirându-mă din realitatea pe care am trăit-o cu în ultimul an”.
În distribuţia spctacolului, regăsim actori precum Reka Szasz, Anca Dinicu, Denisse Moise, Kostas Mincu, Andrei Cătălin sau Vasile Marinoiu. Coregrafia este semnată Flavia Giurgiu, coloana sonoră – Andrei Doboş, iar asistent scenografie este Alexandra Lupeş. (D.Ş.)

Articole Similare

Back to top button