Acasă Diverse Întreţinerea corspunzătoare a bicicletei: rulmenţii, anvelopele şi sistemul de frânare, în topul...

Întreţinerea corspunzătoare a bicicletei: rulmenţii, anvelopele şi sistemul de frânare, în topul aspectelor ce necesită atenţie

73
0

          Mersul pe bicicleta reprezinta unul dintre cele mai placute moduri prin care ne putem bucura din plin de natura, de vremea frumoasa si de momente absolut fascinante alaturi de cei dragi. In plus, bicicleta este totodata si cea care ne poate duce din parcuri, pana in varful muntilor pe poteci care mai de care mai spectaculoase. Pentru a ne putea bucura din plin de ea si pentru a avea parte de cele mai tari experiente, bicicleta presupune o intretinere corespunzatoare, care sa ii asigure o stare tehnica foarte buna. Intretinute in mod corespunzator, bicicletele pot avea o durata de viata foarte lunga, cu conditia ca toate acele componente uzate sa fie inlocuite intotdeauna la timp. In fond, durata de viata a unei biciclete depinde aproape in excluxivitate de modul in care este utilizata si intretinuta, insa probabil ca acest aspect nu mai vine ca o noutate pentru niciunul dintre noi.

Intretinerea corespunzatoare a unei biciclete nu este nicidecum un proces dificil, pentru ca de cele mai multe ori, o defectiune aparuta in cazul acesora, fie este usor vizibila, fie da semne destul de specifice. Pe langa o curatare propriu-zisa facuta in mod corect, intretinerea corespunzatoare a unei biciclete necesita concomitent o atentie mai sporita la anumite componente cheie despre care vom discuta in cele ce urmeaza.

Rulmentii.

            Importanta rulmentilor este una de incontestat, indiferent ca vorbim despre vehicule sau autovehicule. Dat fiind faptul ca acestia sunt supusi in mod constant uzurii, este imperios necesar sa li se acorde o atentie mai deosebia atunci cand iti doresti ca bicicleta sa fie in stare perfecta de functionare. In prezent este mai simplu ca niciodata sa regasesti rulmenti pentru biciclete, insa este absolut esential sa te asiguri ca ii alegi intotdeauna doar pe cei ce respecta toate standardele calitative. Un rulment nu presupune o investitie mare, astfel ca nu este recomandat sa se faca niciun fel de compromsi in materie de calitate.

Anvelopele.

            Anvelopele bicicletei sunt piesele cele mai expuse uzurii si reprezinta unica suprafata de contact a acesteia cu solul. Aceste detalii ar trebui sa fie mai mult decat suficiente pentru a te convinge de importanta pe care aceste componente o au. Daca anvelopele bicicletei preznta urme vizibile de uzura, este recomandat sa le inlocuiesti cu un set nou, pentru a evita situatii neplacute ce pot aparea, exact atunci cand te astepti mai putin. In general anvelopele bicicletei pot rezista fara probleme pana la 1000 km in cazul bicicletelor MTB de competitie si peste 5000 km in cazul celor de touring.

Sistemul de franare.

            In cazul bicicletelor, sistemul de franare trebuie inlocuit in mod constant din pricina uzurii si este destul de greu sau poate chiar imposibil de estimat cand acesta va ceda. Din acest motiv, este recomandat sa se acorde o atentie mai deosebita acestuia, avand in vedere ca sabotii se pot uza complet intr-o singura tura, daca conditiile in care se circula nu sunt unele prielnice (umezeala si noroi).

Igienizarea in mod constant a bicicletei.

            Durata de viata a componentelor masinii se afla in stransa legatura si cu modul in care bicicleta in tot ansamblul ei este intretinuta. Mai exact, daca nu vei indeparta noroiul ori de cate ori este necesar sau vei permite murdariei sa se depune pe componentele acesteia, vei scurta drastic durata de viata a bicicletei.