Acasă Social Iniţiativă cetăţenească pentru ajutorarea oamenilor singuri şi cu posibilităţi materiale reduse din...

Iniţiativă cetăţenească pentru ajutorarea oamenilor singuri şi cu posibilităţi materiale reduse din Costeşti

296
0

În preajma sărbătorilor, spiritul civic a fost mai pronunţat şi în comuna Costeşti. Mai mulţi voluntari din localitate au donat bani sau produse alimentare pentru a venit în sprijinul unor semeni aflaţi în situaţii grele.


”Am avut o acţiune civilă pentru strângerea de alimente pentru persoanele vârstnice, singure, cu posibilităţi financiare reduse. Nu a fost nimic politic. Societatea civilă a venit cu această propunere. Fiecare a dat şi a donat cât şi ce a putut. Am identificat cu ajutorul asistentului social pe cei care au nevoie de sprijin. S-a urmărit să ajutăm 30-35 de persoane, cu lemne, medicamente, alimente de bază. Deşi am mai avut astfel de acţiuni, nu am vorbit despre ele, pentru că se spune că binele trebuie făcut în linişte. În plus, nu este vorba despre o acţiune a Primăriei. Am creat un grup care se numeşte Voluntari pentru Costeşti. Sunt oameni singuri care nu au copii sau nu-i au lângă ei, cărora nu le trece nimeni pragul şi au nevoie de sprijinul nostru. Chiar permanent, nu doar de sărbători. E un nou început. Încercăm să coagulăm toate forţele din Costeşti. Vrem să nu mai fie ură, dezbinare, mizerii, să-i facem pe oameni să conştientizeze ce înseamnă viaţa în societate, să ai respect faţă de cel de lângă tine. Degeaba trăim dacă stăm certaţi toată viaţa, împrăştiem în jur numai venin. Acţiunile pe care le-am făcut şi le facem sunt pentru binele comunităţii, nu pentru binele personal. Trebuie ca binele general să primeze. Chiar dacă deranjăm 6-10 oameni, poate câştigăm 20, ca să facem o treabă”, a precizat Toma Peştereanu.

Primarul din Costeşti crede că 2021 va fi un an la schimbărilor. ”Pe viitor vom încerca să facem mai multe acţiuni în care să implicăm comunitatea. Vor fi şi acţiuni de curăţenie generală. Fiecare trebuie să conştientizeze că are şi obligaţii, nu numai drepturi. Iar pentru a avea o comună frumoasă trebuie să ne implicăm toţi, nu doar autorităţile locale. E responsabilitatea tuturor. Nu va mai fi ce a fost până acum. Vom face tot posibilul să avem o comună curată. Curăţăm şanţurile, pomii, însă în faţa casei fiecare trebuie să-şi facă curat. S-a dat o lege care ne permite nouă, autorităţilor locale, să acţionăm dacă nu se respectă regulile. Nu-ţi faci curat în faţa casei, venim noi şi facem, dar apoi trimitem devizul şi factura fiecăruia acasă. Maşinile abandonate le vom ridica, le vom muta. Nu mai merge altfel. Perioada de primăvară va fi o încercare pentru noi. Toaletăm, curăţim, vedem cât de mult se implică şi oamenii. Eu spun că 2021 va fi anul schimbărilor. Ca să fii respectat, trebuie să respecţi”, a adăugat Peştereanu. (S.S.)