Acasă Politica ”Industria şi societatea, în ansamblu, sunt în mare pericol! Toţi sunt împinşi...

”Industria şi societatea, în ansamblu, sunt în mare pericol! Toţi sunt împinşi spre o incapacitate de plată fără precedent. Intervenţia Guvernului este obligatorie!”

86
0

Deputatul PSD Eugen Neaţă a pregătit, pentru începutul acestei toamne, o nouă interpelare pentru Nicolae Ciucă, prim-ministrul României. Neaţă solicită intervenţia Guvernului pe piaţa energiei pentru menţinerea în funcţiune a unităţilor industriale care ocupă poziţii strategice în funcţionarea economiei româneşti. Scumpirile fără oprire la produsele energetice duc la imposibilitatea de a acoperi costurile din preţul produselor realizate şi implicit conduc către oprirea activităţii, care în multe cazuri, ar avea un impact catastrofal la nivelul societăţii româneşti. Parlamentarul vâlcean a dat exemplul Chimcomplex, combinatul chimic de la Rm. Vâlcea şi Borzeşti, care a închis temporar parte din activitatea de producţie, ca urmare a creşterilor preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.
”O decizie radicală pentru o situaţie ieşită din comun! Am pregătit o interpelare pentru prim-ministrul României. Zilele acestea, la Bucureşti, preţurile la produsele energetice au luat-o razna. Mijloacele de comunicare în masă anunţă zilnic un preţ record. Cine şi-ar fi închipuit că fenomenul creşterii preţurilor, pornit anul trecut din nimic, va lua asemenea dimensiuni?
Cu fiecare lună care a trecut de la primele semne ale scumpirilor fără oprire, guvernele europene au venit cu măsuri care să protejeze populaţia vulnerabilă. Şi noi, social-democraţii români, am iniţiat aceste măsuri în Guvernul României. Am compensat facturi şi am plafonat tarife aplicate consumatorilor casnici. Am acordat ajutoare financiare sub formă de vouchere şi suntem într-un proces continuu de căutare a altor soluţii care să pună la adăpost pe cei vulnerabili, în primul rând.
Ritmul creşterii agresive a preţurilor de pe piaţa bucureşteană a energiei îngrijorează însă pe toată lumea în această perioadă şi anulează orice efort guvernamental. Mai mult, face imposibilă continuarea activităţii industriale şi pune în pericol orice activitate care consumă energie electrică şi gaz.
Aşa cum am spus de curând, scumpirile deşănţate ale energiei împing întreaga societate spre incapacitate de plată. În Occidentul nu foarte îndepărtat au apărut informaţii care spun că mari categorii de oameni se pregătesc să refuze la plată facturile la energie! Dar, să nu anticipăm. Suntem în punctul în care statul poate încă face ceva. Principiul neamestecului în piaţa liberă este de mai mult timp doar un paravan în spatele căruia marii speculanţi din piaţa energiei fac bani nemunciţi şi se joacă cu soarta omenirii. Numai guvernele pot interveni în acest joc al lăcomiei, limitând posibilitatea de a specula. O intervenţie excepţională într-o situaţie excepţională! Am scris o interpelare pentru prim-ministrul României pe acest subiect evocând cazul vâlcean al fabricantului nostru de produse chimice, Chimcomplex. Prin vocea lui, industria însăşi anunţă că s-a atins deja pragul la care preţul energiei nu mai poate fi absorbit în costurile de producţie şi că producţia poate fi oprită imediat! Ce altceva ar mai trebui să se întâmple ca statul însuşi să înţeleagă că este nevoie de intervenţia radicală în piaţa energiei din România? Acum şi pentru o perioadă limitată de timp, cum se iau deciziile radicale în situaţii ieşite din comun”, a explicat Eugen Neaţă, pe această temă.