Inconştienţă sau rea credinţă?
Echipele de la „Onoare” se sperie de faliment
* propunerea AJF-ului de a organiza Liga a V-a în trei serii de câte 18 echipe, în loc de patru serii de câte 13-14, ca până acum, naşte controverse în rândul oficialilor din judeţ
Majoritatea reprezentanţilor echipelor de la „Onoare” nu a primit cu bucurie vestea că, din această toamnă, Liga a V-a ar urma să fie alcătuită din trei serii de câte 18 echipe, în loc de patru serii de câte 13-14, ca până acum. „Probabil cine a propus asta ori a vrut să facă mişto de noi, ori s-a gândit că astfel va aduce mai mulţi bani la bugetul AJF-ului, pentru că în loc de 24-26 de meciuri fiecare echipă va trebui să dispute vreo 34”, s-au exprimat în cor oficialii mai multor formaţii de la „Onoare”.
Bugetul fiecărei echipe va creşte cu aproape 50 la sută
Practic, din noul sezon, bugetul unei echipe din Liga a V-a ar trebui suplimentat chiar şi cu 50 la sută, deoarece vor fi necesari mai mulţi bani pentru baremuri, pentru cartonaşe, pentru amenzi, precum şi pentru deplasări. În condiţiile actuale de criză numai de aşa ceva nu au nevoie primăriile, din bugetul cărora se alocă deja foarte mulţi bani către AJF pentru echipele de fotbal.
Din acest punct de vedere, se poate spune că de câştigat ar avea numai forul condus de Pintilie. După un simplu calcul, se observă imediat şi avantajele pe care le-ar avea AJF-ul: mai multe meciuri, mai multe cartonaşe şi amenzi, mai mulţi bani la buget. Astfel, în actualul sistem competiţional, cu patru serii de câte 13-14 echipe, în fiecare s-ar juca între 156 şi 182 de meciuri (26 etape x 6 sau 7 meciuri), adică, în total, cam între 624 şi 728 pe sezon. În schimb, dacă se va pune la punct un campionat cu trei serii de câte 18 echipe, atunci în fiecare ar trebui să se joace câte 306 meciuri, deci 918 în total.
Vor fi intermediare cu duiumul şi în Liga a V-a
Pe de altă parte, un campionat cu serii de 18 echipe în Liga a V-a ar face ca formaţiile de la acest nivel să joace într-un ritm infernal. Astfel, în tur, ar fi necesare cel puţin două etape intermediare, situaţia urmând a se complica radical în retur, deoarece din martie şi până la începutul lunii iunie (când trebuie să se încheie campionatul) nu ar fi decât vreo 13 săptămâni disponibile, iar asta presupune fixarea chiar a patru runde intermediare. Va fi aşadar un program competiţional greu de susţinut de către echipele de la „Onoare”, care şi aşa abia se adună la meciurile de la finele săptămânii. „Vom juca de parcă ar urma ca echipele noastre să participe în Liga Campionilor. Nu ştiu cum se întâmplă că în Ligile a II-a şi-a III-a scade numărul de echipe, iar în Liga a V-a creşte”, ne-a spus un oficial din judeţ, sub protecţia anonimatului, iar apoi a adăugat, cât se poate de serios: „Ne paşte falimentul!”.