Editorial Politic

Incompetenţii promovaţi politic la conducerea APAVIL, pericol pentru finanţările europene… vechi şi noi!

Există informaţii cum că managementul promovat pe criterii politice la APAVIL a primit de la Primăria Râmnicului indicaţii foarte clare: furnizorii care nu-l înjură pe Virgil Pîrvulescu sau nu sunt loiali Partidului Ecologist trebuie să rămână fără contracte. Ceilalţi… nici nu mai contează ce vând, dacă oferă ceva concret, calitate, preţuri, eficienţă ş.a.m.d.! 

Din păcate, acestea sunt preocupările într-o companie care, aşa cum recunoşteau chiar cei care o controlează, se află pe marginea prăpastiei. Risipa, achiziţiile aranjate, incompetenţa, traficul de influenţă, angajările cu cântec, promovările pe criterii politice şi neîncurajarea muncii sunt la ordinea zilei.

Asta în condiţiile în care, în judeţ, foarte multe investiţii sunt compromise din cauză că cei care au fost cocoţaţi la conducerea APAVIL au alte preocupări decât cele pentru care sunt plătiţi şi nu sunt capabili să găsească soluţii de deblocare şi accelerare a proiectelor. În continuare, în “n” localităţi din Vâlcea, nu se pot reabilita drumurile din cauză că, de ani buni, oamenii aşteaptă după APAVIL să introducă apa şi canalizarea. Se întâmplă chiar şi la 2-3 kilometri de oraş, ca să nu mai vorbim de zonele mărginaşe ale judeţului.

Vâlcea este pe cale să piardă alte sute de milioane de euro din cauză că actuala conducere a APAVIL-ului nu este capabilă să înceapă lucrările în cadrul proiectului deja fazat privind extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată. După cum am mai semnalat şi cu alte ocazii, contractul de finanţare pentru această a doua şansă oferită de UE s-a semnat în februarie 2017, iar în august 2023 trebuie finalizat cu totul. Puţin probabil să se încadreze în acest nou termen! Şi mai grav este că şi investiţiile operatorului din venituri proprii sunt tot mai mici. În 2020, spre exemplu, valoarea acestora a fost de doar 1.064.910,33 lei. În schimb, bani pentru firmele apropiate PER-ului, cum spuneam, sunt cu duiumul. O dovadă în plus a managementului nociv de la APAVIL este şi faptul că, nici până la această oră, nu sunt finalizate contracte cu fonduri europene precum: CS 02 – asistenţă tehnică pentru supevizarea lucrărilor “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea” (valoare – 10,8 mil. lei, fără TVA), început acum aproape 9 ani; CL 6 – Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Rm. Vâlcea, zona Nord şi Ocnele Mari (valoare – 33,5 mil. lei, fără TVA), început în aprilie 2014; CL 12 Realizarea ratei de conectare 100 % în Rm. Vâlcea şi Ocnele Mari (valoare – 13,49 mil. lei, fără TVA), demarat în octombrie 2014; CL 13 – Realizarea ratei de conectare 100 % în Băbeni (valoare – 14,57 mil. lei, fără TVA), semnat în noiembrie 2014); CL 15 – Realizarea ratei de conectare 100 % în Olăneşti (valoare – 10,8 mil. lei, fără TVA), început acum 7 ani… şi lista ar putea continua. Ce dovadă mai mare de incompetenţă să existe? Ce dovadă mai clară că un astfel de management este păstrat în scopuri oculte?

 

Articole Similare

Back to top button