Fără categorie

În doar două luni, DNA a trimis în judecată 10 vâlceni şi a obţinut condamnarea altor 9

În ultimele două luni, DNA a trimis în judecată 10 vâlceni. Primul a fost Alexandru Paranţucă, preşedintele Asociaţiei NeXt and Co., acuzat de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene. Din rechizitoriul întocmit de procurori, reiese că Paranţucă ar fi retras din contul bancar al asociaţiei şi a utilizat în alte scopuri suma de 7.982,56 euro primită de la Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. Banii au fost primiţi cu titlu de avans, în baza unui contract, în vederea derulării proiectului denumit „Creating Networks through the Environment Evaluation Meeting Romania 2012”.
Ceilalţi nouă sunt Liviu Rotaru, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea, col. Vasile Iacovete, locotenenţii colonei Aurel Gheorghe, Jean Claudiu Negrilă şi Ion Bănuţă, căpitanul Victor Ion Mitruţ, rezervistul Nicolae Nanora, Gheorghe Dima şi Vasile Valentin Olaru. După cum se ştie, aceştia sunt acuzaţi de trucarea unor concursuri organizate de IJJ Vâlcea.
În ultimele două luni, DNA a înregistrat un record şi la capitolul „condamnări definitive”. În decembrie, CAP l-a condamnat pe Valentin Comănescu, în calitate de reprezentant legal al firmei COMLAND, la 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În acelaşi dosar, a fost condamnată şi Eugenia Ciobanu, expert în Compartimentul Control Măsuri Active din cadrul AJOFM Vâlcea, la 2 ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.
În aceeaşi perioadă, ÎCCJ a condamnat-o pe Alexandra Mădălina Ciuteanu, funcţionar în cadrul CEC BANK – Sucursala Rm. Vâlcea, la 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. În cazul celorlalţi 5 inculpaţi din acest dosar (Dorin Dobrişan, Ovidiu Ciogescu – ELECTROVÂLCEA SRL şi S.C. MARVELOV S.R.L, Constantin Bododea, inginer CEC BANK, Luminiţa Popescu asociat unic şi administrator al SC DELUX IMOBILIARE Rm. Vâlcea şi Florina Kovacs, administrator al SC PRO CONFORT SRL Rm. Vâlcea), Tribunalul Călăraşi a disjuns cauza.
Un alt proces de răsunet a fost cel împotriva lui Constantin Pop, fost şef al Corpului Gardienilor Publici Vâlcea, pe care Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul. Instanţa i-a interzis inculpatului pe o durată de 4 ani şi următoarele drepturi: „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii”. Alături de Pop, au mai primit condamnări Lucian Gheorghe Roşoagă, Toma Stănescu Radu (Delta Radu SRL), Dan Mihai (Tubinox SRL) şi Aurel Mihai (Ramsilv SRL)
Lista se încheie cu Ilie Grecu, fost comisar şef în cadrul Gărzii Financiare – Vâlcea, pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicată inculpatului, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button