Editorial

Haideţi să respectăm regulamentele!

În ediţia de vineri a ziarului „ARENA VÂLCEANĂ” a apărut un articol ce lansează o provocare de a ghici echipele, ce crede cineva, ar folosi jucători fără drept de joc. Nu ştiu sigur dacă există astfel de cazuri, dar fără a mă considera un specialist aş vrea să încerc să explic, pe înţelesul multora, anumite părţi ale regulamentelor aplicabile şi fotbalului vâlcean şi de a trage  concluzia că unele legitimări sunt făcute după sloganul  „Las-o, mă, că merge şi aşa!” Prima problemă pleacă de la înfiinţarea asociaţiilor sportive afiliate la AJF. Majoritatea echipelor afiliate la AJF sunt constituite ca asociaţii sportive fără personalitate juridică şi funcţionează doar pe baza Legii Sportului prin înscrierea în Registrul Sportiv. „Asociaţiile Sportive sunt structuri sportive fără personalitate juridică, se pot constitui ca societăţi civile particulare în condiţiile Codului civil. Constituirea unei asociaţii sportive fără personalitate juridică dă dreptul acesteia la obţinerea unui certificat de identitate sportivă, precum şi la afilierea la asociaţia judeţeană pe ramura de sport corespunzătoare, în vederea participării la competiţiile sportive oficiale locale, până la nivel de judeţ“(alin.1, art. 25 – Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000); Regulamentul privind statutul şi transferul jucătorilor de fotbal prevede că jucătorii legitimaţi la cluburile afiliate sunt amatori sau profesionişti. Un jucător este profesionist dacă are încheiat un contract scris (contract individual de muncă sau convenţie civila) cu o structură sportivă şi este plătit cu o sumă mai mare decât cheltuielile totale ocazionate de pregătirea sa efectivă. Sportivului profesionist care a încheiat cu o structură sportivă o convenţie în condiţiile Codului civil i se asigură, la cerere, participarea şi plata contribuţiei la un sistem de pensii, public şi/sau privat, în condiţiile legii. Interpretând norma juridică în discuţie, se degajă principiul asigurării securităţii sociale profesionistului care a încheiat convenţia / contractul cu structura sportivă numai la cererea persoanei interesate, nu şi din oficiu ca în dreptul comun al muncii. Cum asociaţiile sportive fără personalitate juridică nu pot obţine un certificat de identificare fiscală înseamnă că aceste asociaţii nu pot legitima jucători profesionişti, ci doar jucători amatori.
Bineînţeles că regulamentele prevăd posibilitatea reamatorizării jucătorilor profesionişti, dar doar în anumite condiţii:
1. Un jucător legitimat ca profesionist nu poate fi relegitimat ca amator decât după trecerea a cel puţin 30 de zile de la ultimul său joc ca profesionist.
2. Se poate reamatoriza jucătorul profesionist căruia i-a încetat contractul cu clubul la care este legitimat cu titlu definitiv.
3. Cererea se soluţionează de CSJ din cadrul AJF.( Art. 2 din RSTJF)
Cum statutul unui jucător se stabileşte de către forul organizator şi cum unii jucători profesionişti nu îndeplineau condiţiile pentru a fi reamatorizaţi apar semne de întrebare legate de acordarea dreptului de joc  unor jucători profesionişti sau / şi reamatorizaţi. Contractele individuale de muncă, convenţiile civile, anexele sau actele adiţionale la acestea, acordurile de transfer, precum şi alte înscrisuri folosite ca mijloc de probă privind statutul unui jucător, trebuie să fie evidenţiate în registrul oficial de evidenţa a documentelor clubului. În cazul în care documentele respective nu sunt înregistrate la club, sau prezintă neconcordanţe în înscrierile făcute, clubul în cauză va fi sancţionat conform prevederilor  regulamentelor în vigoare. Binenţeles că mulţi conducători din fotbalul judeţean cunosc prea puţin aceste prevederi şi atâta timp cât forul organizator le-a efectuat transferul se consideră exoneraţi de orice abatere. Secretarul general al AJF, pe care îl apreciez pentru că face o treabă bună (munca depusă de el nefiind uşoară),fiind la curent cu regulamentele în vigoare a înţeles această situaţie şi a încercat pe cât posibil să evite nereguli în efectuarea transferurilor aflate în astfel de situaţii. Doar că, pentru stabilirea statutului unui jucător, precum şi pentru înregistrarea unui transfer este obligatorie prezenţa fişei personale a jucătorului, iar obţinerea fişei este obligaţia clubului cesionar, dacă aceasta nu se află în evidenţa forului organizator unde se solicită legitimarea, fişe ce nu prea se găsesc în evidenţa AJF ului, iar în cazul unor contestaţii bine motivate şi documentate, AJF-ul ar putea fi scos ţap ispăşitor şi asta doar din dorinţa de a face bine membrilor afiliaţi. Personal, cred că fiecare trebuie să înţeleagă, că spre liniştea tuturor, regulamentele trebuie respectate.

• Ec. Mădălin DOBRE

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button