Acasă Opinii GREU DE DIGERAT

GREU DE DIGERAT

205
0

OPINIA SPECTATORULUI

Din nou, ne îmbătăm cu apă rece. S-a bătut monedă, timp de o săptămână, pe participarea echipei de handbal feminin a României la Cupa Mondială din Danemarca. Nimeni nu contestă faptul că a fost o comportare meritorie, că s-au confirmat nişte aşteptări ori au apărut elemente noi încurajatoare, dar de aici până la a consideră că „tricolorele au speriat din nou Europa!”, ca un laitmotiv de mândrie şi superioritate, e totuşi cale lungă. În cazul în speţă, bobocii se numără în decembrie, când se vor decerna medaliile Campionatului European. Sunt convins că adversarele noastre abia atunci aşteaptă vârful de formă, şi nu acum, când la o competiţie amicală se încarcă bateriile, se cristalizează relaţiile de joc şi se experimentează tactici de joc de către echipele cu pretenţii. Să dea Domnul să fie, totuşi, un semn bun!
Revin la fotbalul românesc, un nesecat izvor de mediocritate prin lipsa de fair-play şi respect, guri spurcate şi apucături medievale. Îmi închipui aşadar uşor ce crede un copil sau un tânăr care se pregăteşte asiduu pentru a păşi pe treptele consacrării fotbalistice, atunci când urmăreşte ce se întâmplă în mediul extrem de poluat al scenei pe care se desfăşoară efluviile verbale pline de venin şi scârbă ale protagoniştilor stadioanelor. Mereu ne dorim să urmărim o creştere valorică şi spectaculară, dar evoluţia se pare că este de fapt o… involuţie!!! Dacă în ceea ce priveşte jocul în sine al majorităţii echipelor cu pretenţii s-a adoptat, la propriu, „tehnica” promovată de respectata cântăreaţă suceveană Sofia Vicoveanca într-unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale („Hai, Catrino, şi ne-arată, cum jucai când erai fată, stânga unul, dreapta doi”!), în conferinţele de presă şi în interviuri dăm de nerozii exprimate prin epitete şi comparaţii de-ţi stă mintea în loc!
Deunăzi, nimeni altul decât Victor Piţurcă a spus despre „prietenul” său „Meme” Stoica (ce gogomănie e şi cu exprimările astea de genul Meme, Ando, Piţi şi lista e lungă, când toţi au câte un nume care mi se pare uşor de rostit dacă am respecta cât de cât persoana care-l poartă!) că cel mai bine îi stă în funcţia de curvă”! Indiferent care e motivul pentru care îl cataloghează în acest fel, gestul mi se pare impardonabil… Este şi aceasta o cauză, ca multe altele, pentru care unele persoane care vin din ţări civilizate consideră că în România e „mai rău ca-n Evul Mediu”(!!!), aşa cum a declarat antrenorul olandez Mark Wotte.
Cel mai rău lucru în contextul celor spuse este că am vorbit doar de partea văzută a aisbergului…

Iulian VERNESCU