Editorial

Fotbalul vâlcean, la început de an 2012

Sararu Dan (2)Perioadele cele mai importante din viaţa fiecărei echipe sunt cele din intersezon. Atunci echipele fac transferuri întărind sau subţiind valoarea loturilor, încep pregătirea de iarnă cu antrenamente, jocuri amicale sau (pentru cei cu bani) cantonamente, în general la munte.
Am să încerc astăzi să fac o radiografie a ceea ce se întâmplă acum cu echipele vâlcene importante din Liga a II-a, a III-a şi a IV-a.
Singura echipă vâlceană din Liga a II-a, CSM Rm.Vâlcea, a început pregătirea de aproximativ două săptămâni, încearcă să-şi primenească lotul şi să-şi încarce corespunzător „bateriile”, căci urmează un retur extrem de greu în care obiectivul este salvarea de la retrogradare. Intenţiile de promovare de acum un an şi jumătate (septembrie 2010), de când pachetul majoritar de acţiuni la club a fost preluat de către Cătălin Rufă, au rămas doar la stadiul de vise frumoase, anul trecut echipa terminând la mijlocul clasamentului, iar acum asudând din greu în zona „nisipurilor mişcătoare”. Banii obţinuţi din vânzarea lui Brănescu la Juventus Torino s-au topit în 2011, iar acum zvonurile cu privire la situaţia financiară a echipei nu sunt dintre cele mai favorabile, asta şi pentru că există extrem de puţină transparenţă cu privire la bugetul clubului, deşi acesta este asigurat în proporţie de 33%  din fonduri publice (bugetul municipalităţii).
În Liga a III-a cele două echipe care ne reprezintă, Damila Măciuca şi FC Oltchim Rm.Vâlcea au avut comportări diametral opuse în turul campionatului:
– Damila se află în grupul fruntaş, la 3 puncte de primul loc care asigură promovarea în Liga a II-a, iar prin achiziţiile perfectate sau în curs de perfectare în această perioadă, ne arată că doreşte (cel puţin) să rămână acolo;
– FC Oltchim încearcă sub conducerea lui Marian Deaconescu salvarea de la retrogradare întrucât în acest moment se află „sub linie”, lucrul acesta fiind însă extrem de greu de realizat datorită subţirimii valorice a lotului. Plecarea a patru titulari: Muşuroaia, Tomescu, Vizitiu, Răcăreanu va afecta probabil mult modul de exprimare al echipei, dacă nu vor fi aduşi înlocuitori pe măsură.
În Liga a IV-a, deşi se află la 6 puncte de primul loc, echipa care s-a întărit cel mai puternic în aceasta perioadă pare a fi Hidroelectra Rm.Vâlcea, prin sosirea jucătorilor Harapu, Chebar, Ciortan, Zbârnea, posibil şi a unor juniori născuţi în 1993 ai CSM Rm.Vâlcea. Cele 5 echipe aflate pe primele locuri ne promit o întrecere atractivă în returul ligii de elită a fotbalului vâlcean. Să sperăm că cea mai valoroasă va câştiga lupta şi ne va reprezenta corespunzător la barajul pentru promovare în Liga a III-a de la jumătatea lunii iunie, urmând exemplul lui FC Ghecon Lăpuşata în 2009 şi al lui Damila Măciuca în 2011.
În privinţa Ligii a V-a, aici este prematur să facem aprecieri, căci pentru promovare echipele fruntaşe vor trebui să demonstreze în vară că îndeplinesc condiţiile pentru a primi licenţa de participare în Liga a IV-a, iar de retrogradat, nu retrogradează nimeni.

• Dan SĂRARU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button