Acasă Editorial Fotbal şi sânge

Fotbal şi sânge

177
0

Săptămâna trecută a adus în prim planul activităţilor fotbalistice internaţionale două evenimente care demonstrează, o dată în plus, că la frumuseţea celui mai iubit sport se adaugă de foarte multe ori durere şi tristeţe.
A fost mai întâi accidentarea gravă la cap a căpitanului echipei naţionale Cristi Chivu într-un duel aerian cu mult prea încrâncenatul Pellissier, accidentare care putea să aibă consecinţe foarte grave dacă doctorul echipei Inter Milano nu era un meseriaş desăvârşit care şi-a dat seama de gravitatea accidentului şi a făcut cea ce se impunea în acel moment pentru Cristi, adică investigaţii complete la cap imediat. Chivu a fost operat rapid (cât de grea şi de periculoasă este o intervenţie chirurgicală în zona creierului!) şi, din fericire, în acest moment se află în afara oricărui pericol urmând convalescenţa şi apoi recuperarea medicală şi sportivă.
Al doilea eveniment de o gravitate mult mai mare s-a petrecut vineri, 8 ianuarie 2010, cu naţionala de fotbal a statului Togo care se deplasa (în autocar!?) spre Angola pentru a participa la mult aşteptata Cupă a Africii la fotbal. În enclava angoleză Cabinda, aflată în interiorul statului Congo, autocarul a fost atacat cu arme automate de rebelii din această zonă măcinată continuu de războaie civile şi, din păcate, trei persoane (şoferul, antrenorul secund şi purtătorul de cuvânt al echipei) au fost ucise, altele fiind rănite mai mult sau mai puţin grav. Printre acestea portarul de rezervă Obilale, care se zbate între viaţă şi moarte, dar şi Serge Akakpo – jucătorul Vasluiului lui Porumboiu, salvat de la moarte de către vedeta lui Manchester City, Adebayor, cel care l-a tras de pe scaun pe podeaua autocarului.
Această tragedie din lumea sportului, comparabilă cu atentatul terorist din 1972 de la J.O de la Munchen (atunci când 11 sportivi israelieni au fost ucişi de către terorişti palestinieni chiar în satul olimpic), arată că nici în mileniul III competiţiile mari nu sunt scutite de pericolele terorismului internaţional şi pun sub semnul întrebării securitatea turneului final al C.M. de fotbal ce va avea loc în vara aceasta în Africa de Sud.
Viaţa însă merge înainte, duminică seara competiţia din Angola a debutat cu un senzaţional meci Angola – Mali 4-4 (după 4-0 în minutul 79!) şi aşteptăm cu interes o decizie finală a autorităţilor statului cu privire la participarea sau retragerea togolezilor de la această competiţie.

Dan Săraru