Acasă Atletism Firfirică, cel mai bun atlet din România din ultimii trei ani: ”Voi...

Firfirică, cel mai bun atlet din România din ultimii trei ani: ”Voi face tot ceea ce depinde de mine pentru o medalie olimpică! Pandemia nu e o scuză pentru a nu îndeplini acest obiectiv”

42
0

În ziua de Crăciun, Federaţia Română de Atletism a publicat un interviu cu cel mai bun atlet din ţară din ultimii trei ani. Este vorba despre Alin Firfirică, discobolul care a început urcuşul spre performanţă la Vâlcea, în perioada în care era elev al Colegiului Naţional ”Mircea cel Bătrân”. Timp de câţiva ani, acesta a fost pregătit de profesoara Angela Popescu. Firfirică va reprezenta România şi implicit şi judeţul Vâlcea la Jocurile Olimpice din Japonia, care au fost amânate din 2020 pentru 2021. Sportivul legitimat în prezent la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti vorbeşte, în cadrul materialului realizat de FRA, despre anul 2020 şi aşteptările pe care le are de la 2021.

• Ce reprezintă pentru tine faptul că eşti cel mai bun atlet din România în 2020?
Faptul că am fost ales din nou cel mai bun atlet al anului nu poate decât să mă motiveze în pregatirea pentru sezonul următor, acolo unde sper să obţin rezultate şi mai bune.

• Cum îţi explici că este al treilea an la rând în care eşti desemnat cel mai bun atlet senior din ţară?
Consider că doar munca şi seriozitatea din antrenamente şi competiţii m-au adus unde sunt acum.

• Cum ai descrie anul competiţional 2020 în câteva cuvinte?
A fost un an foarte ciudat din cauza pandemiei cu care ne confruntăm. Numărul de competiţii, atât naţionale cât şi internaţionale, a fost redus, iar măsurile de siguranţă luate de către organizatori au îngreunat desfăşurarea lor. Este ceva nou pentru toată lumea, dar trebuie să avem încredere că împreună vom reuşi să trecem şi peste această situaţie.

• Într-un an în care competiţiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reuşit totuşi câteva rezultate deosebite. Cum explici acest lucru?
A fost puţin ciudat să îmi desfăşor antrenamentele în mare parte în casă sau prin curte. Dar cel mai mult mi-a fost frică de faptul că nu am avut unde să arunc, iar acest lucru m-a dat puţin înapoi la începutul sezonului. Chiar şi aşa, în condiţii speciale, mi-am văzut de pregătire şi sunt fericit că anul 2020 mi-a adus încă o serie de rezultate importante. Consider că a fost un an de tranziţie totuşi pentru ceea ce va urma.

• Cum ţi-a schimbat viaţa pandemia de coronavirus?
Am învăţat cât de important este timpul pe care îl petreci în familie şi, totodată, cât de importante erau lucrurile simple, pe care înainte le făceam şi nu le apreciam mai deloc.

• Te sperii când priveşti spre 2021 sau eşti optimist?
Momentan sunt circumspect pentru primele luni de anul viitor. Încă nu ştiu exact cum va decurge pregătirea. De obicei, în ianuarie şi februarie plecam în străinătate, pentru că vremea din România nu îmi permite să mă pregătesc la potenţial maxim. Iar dacă plec în străinătate, la întoarcere trebuie să stau în carantină două săptămâni şi asta înseamnă să pierd tot ceea ce am acumulat. Dar sunt încrezător că lucrurile se vor aşeza aşa cum trebuie. Sunt bucuros şi hotărât să fac multe suprize în 2021.

• Care este marele tău vis ca şi sportiv şi ce vei face pentru a-l îndeplini?
Marele meu vis este o medalie olimpică, iar anul 2021 îmi poate îndeplini acest deziderat. Cu toate că pregătirea îmi este puţin afectată, pandemia nu este o scuză pentru a nu cuceri o medalie la Tokyo! Voi face tot ceea ce depinde de mine pentru o medalie olimpică!

ALIN FIRFIRICĂ
Probă: disc
Data naşterii: 03.11.1995
Club: Steaua Bucureşti
Antrenor: Teodoru Agachi
Rezultate în 2020:
– medalie de aur la Campionatul Naţional de aruncări lungi de iarnă – Bucureşti: 62,86;
– medalie de aur la Cupa României – Bucureşti: 60,06 m;
– medalie de aur la Campionatul Naţional – Cluj Napoca: 62,16 m;
– medalie de aur la Campionatul Balcanic – Cluj Napoca: 64,72 m;
P.B. – 67,32 m;
S.B. – 66,22 m.
(Sursă: www.fra.ro)