Acasă Economie Finanţări pentru localităţi în vederea introducerii reţelelor cu gaze

Finanţări pentru localităţi în vederea introducerii reţelelor cu gaze

47
0

Senatorul Romulus Bulacu a ţinut să puncteze faptul că Guvernul se ţine de cuvânt şi că, în urma negocierilor cu UE, se vor da fonduri pentru extinderea rețelelor de gaze naturale. Ghidul solicitantului

„Dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranţă, eficienţă în operare, precum şi de integrare a activităţilor de transport, distribuţie şi consum final” a fost lansat deja. „Apelul, în valoare de 235 milioane de euro, prevăzut a fi lansat pe 17 august 2020, permite dezvoltarea reţelei de gaze naturale încă din această perioadă de programare, urmând ca procesul să continue şi în viitorul exerciţiu financiar multianual 2021-2027, până la un cuantum total de un miliard de euro. Condiția este ca primăriile, singure sau în asociere cu mai multe autorități publice locale, să asigure racordarea la rețeaua de gaze a cel puțin câte 1.000 de gospodării pentru fiecare proiect și să modernizeze infrastructura existentă acolo unde aceasta există. Eligibile sunt și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară, care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației”, a transmis Romulus Bulacu.

Parlamentarul PNL a adăugat că CNI va putea participa la proiectele finanțate prin Programul Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale, în calitate de Unitate de Implementare a Proiectelor. “Valoarea apelului de proiecte aferent Programului Național, pentru perioada de programare 2014-2020, este egală cu valoarea în lei a unei alocări de 200 milioane de euro, iar pentru perioada de programare 2021-2027 este de 800 milioane de euro. Durata programului, pentru perioada de programare 2014-2020, este de la data deschiderii apelului de proiecte în cadrul POIM 2014 – 2020 și până la 31 decembrie 2023, iar durata pentru perioada de programare 2021-2027 este de la data lansării apelului de proiecte și până la 31 decembrie 2029”, a mai spus parlamentarul vâlcean.