Acasă Opinii Fără pretenţii

Fără pretenţii

135
0

OPINIA SPECTATORULUI

Pe tărâm sportiv, începutul de an marchează un eveniment major, Olimpiada de Iarnă, ce se va organiza de către oraşul canadian Vancouver. Interesul pe care îl arată românii regalului sportiv din nordul continentului American este, cum era de aşteptat, foarte redus. Explicaţia este foarte simplă: în sporturile de iarnă nu avem vedete, idoli precum Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Iolanda Balaş sau Ilie Năstase şi implicit, nici rezultate. Faptul că nu am mai cucerit vreo medalie de peste 40 de ani (1968, Grenoble, bronz, prin echipajul de bob două persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe), că nu reuşim să ne situăm nici măcar între primii zece la vreo probă, ne face să ne îndreptăm atenţia către alte sporturi. Pe jumătate, aceasta reacţie este una normală, pentru că, nu-i aşa, nici tradiţie nu avem, nici condiţii de concurs unde să se perfecţioneze viitorii performeri.
Da, din păcate, aşa stau lucrurile, dar să nu uităm că Olimpiada este cea mai importantă competiţie sportivă a umanităţii! Fiecare sportiv încearcă acum să reprezinte cu cinste ţara, dar, mai ales să ducă împreună cu el un mesaj de pace şi respect pentru valorile civilizaţiei.
Ce-i de făcut pentru ca viitorul să ne aducă bucuria participării, fie ea şi din faţa televizorului, la regalul întrecerilor mondiale? Păi, ar trebui să începem prin a privi modul în care, de exemplu, popoarele nord europene percep întrecerile sportului alb, indiferent la ce nivel se desfăşoară. Aşadar, este categoric obligatoriu să încercăm să înţelegem starea în care se aflau, de exemplu, de curând (pe 31 decembrie 2009, în seara ultimei zile a anului trecut, când se presupune că majoritatea oamenilor au ajuns deja în locaţiile destinate petrecerii Revelionului), cei peste 60.000 de spectatori (!) aflaţi pe „Auf Schalke Arena” din Gelsenkirchen, participanţi la o experienţă unică, pe un stadion plin, unde se organiza altceva decât fotbal, şi anume o întrecere inedită de biatlon mixt unde se aplauda frenetic!
Mai mult decât atât, urmăriţi atent competiţiile desfăşurate în Norvegia şi veţi avea posibilitatea să vedeţi în tribunele în aer liber de pe circuitele de schi fond, schi alpin sau sărituri, familia suverană a Regatului nordic, în frunte cu Regele şi continuând cu copiii şi nepoţii săi! Să recunoaştem că nu degeaba locuitorii ţărilor nord-europene sunt sănătoşi, roşii în obraji şi arborează tot timpul un surâs binevoitor!

Iulian VERNESCU