Acasă Politica Eugen Neaţă propune modificarea Codului Rutier şi proceduri simplificate de apărare pentru...

Eugen Neaţă propune modificarea Codului Rutier şi proceduri simplificate de apărare pentru şoferi şi transportatori în cazul unor contravenţii

86
0
Deputatul PSD Eugen Neaţă vine cu o nouă propunere legislativă pentru simplificarea procedurilor de contestare a unor sancţiuni de către şoferi şi transportatori, în cazul unor contravenţii. Parlamentarul vâlcean a explicat în ce constau modificările şi cum pot ele ajuta.

”Am început această săptămână în Camera Deputaţilor prin depunerea unei propuneri legislative de modificare a Ordonanţei de urgenţă 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice. Acesta este un bun prilej pentru a arăta că procesul de modificare a unor norme juridice nu se opreşte întotdeauna la o singură iniţiativă. De data aceasta am cerut ca procesul-verbal de constatare şi de contravenţie a faptelor ce ţin de circulaţia pe drumurile publice să poată fi contestat şi la instanţele de la domiciliul contravenientului, nu numai la acelea de la locul acţiunii, cum se întâmplă acum. Această iniţiativă vine în prelungirea iniţiativei pe care am avut-o în urmă cu câteva săptămâni, aprobată deja prin vot de Camera Deputaţilor, valabilă pentru orice tip de contravenţie. Posibilitatea de a contesta la locul de domiciliu al contravenientului nu face decât să simplifice acţiunile celor implicaţi, să scadă costurile de bani şi de timp ale procedurii de contestare şi a întregului proces juridic care se desfăşoară. Contravenţiile rutiere domină, probabil, această cazuistică. Dispoziţiile art. 118 alin (1) ale Codului rutier reprezintă o transpunere a prevederii din legea cadru, O.G nr. 2/2001. Întrucât am modificat recent legea de bază, pentru a nu exista poziţii divergente se impune a fi modificată şi legislaţia rutieră. În vederea înlăturării problemelor ce pot interveni in stabilirea competenţei şi în cazul contestării acestui gen de contravenţii este necesară şi adoptarea acestei iniţiative legislativa de modificare a Legii nr. 195/2002 (Codului rutier) în sensul consacrării şi acolo a competenţei alternative.

Tocmai de aceea, am iniţiat această nouă modificare, pentru a da posibilitatea şoferilor şi firmelor de transport să se apere în instanţele din imediata apropiere, fără a-şi complica activitatea obişnuită şi, cum spuneam, fără a pierde mai mulţi bani şi mai mult timp pentru o acţiune care acum, când vorbim, nu se poate desfăşura decât la locul faptei. Deşi se referea la o gamă largă de acţiuni, iniţiativa mea din trecut s-a bucurat de o bună primire în rândul şoferilor şi a transportatorilor de pe rutele naţionale, europene şi internaţionale, ceea ce m-a determinat să propun această modificare mai aplicată la domeniul lor de activitate”, a transmis deputatul vâlcean.