Diverse

Eugen Neaţă, iniţiativă legislativă pentru refacerea fermei de păstrăv de la Brădişor

Ferma de păstrăv de la Brădişor nu mai funcţionează din cauza unor prevederi legislative. Deputatul Eugen Neaţă a încercat să repare această greşeală, iar în vară a înaintat o propunere legislativă care, dacă va fi aprobată, va permite refacerea fermei de peşte.

”Pescuitul a fost în judeţul Vâlcea una dintre activităţile de supravieţuire cele mai importante. Trăiesc încă printre noi cei care au participat la mari acţiuni pescăreşti pe Olt, copii fiind, care se finalizau cu capturi record de crap şi de somn legat pe oiştea carelor. Până pe la jumătatea secolului trecut, pescuitul se petrecea pe Oltul care traversa liber câmpiile judeţului, inundându-le din când în când, spre marele necaz al oamenilor. S-au construit hidrocentralele şi pescuitul a devenit preponderent sportiv. Abia prin anii şaptezeci, în acelaşi timp cu construcţia marilor acumulări de ape de pe Lotru, s-a înfiinţat pe lacul de la Brădişor o mare cultură de păstrăv care a aprovizionat piaţa vâlceană timp de câteva zeci de ani. Puţină lume ştie însă că această acvacultură s-a închis printr-o lege dată în grabă, pentru aşa-zisa protecţie a apei potabile din acest lac. M-am interesat recent dacă acest lucru este în regulă şi am aflat că în multe lacuri cu apă potabilă din Uniunea Europeană se găsesc ferme de peşte, păstrăv în primul rând, pentru că păstrăvul este cel mai sensibil la poluare şi anunţă înaintea tuturor aparatelor dacă este ceva în neregulă cu calitatea apei!

În iulie am iniţiat deja o lege în Parlamentul României care să permită refacerea fermei de la Brădişor şi ea se află în curs de aprobare.
La întâlnirea pe care am avut-o, zilele trecute, cu oamenii din Malaia şi cu colegul nostru Gheorghe Dinculescu, noul primar al comunei, am discutat pe larg despre acest proiect. Lumea a vrut să ştie şi despre avantajele pe care le-a creat iniţiativa mea legislativă care a simplificat trecerea din fondul forestier în cel construibil a terenurilor pe care se fac investiţii pentru dezvoltarea turismului montan. Malaia este o comună foarte mare, cu un potenţial de dezvoltare foarte bun. Proiectul cu care primarul Gheorghe Dinculescu a câştigat alegerile locale conţine importante lucrări de modernizare şi de dezvoltare a reţelelor de drumuri tocmai pentru da o nouă şansă creşterii economice a localităţii”, a transmis deputatul Eugen Neaţă.

Articole Similare

Back to top button