Politica

Eugen Neaţă face demersuri pentru simplificarea transformării păşunilor nefolosite în parcuri economice

O discuţie publică despre soarta păşunilor pe care pasc animalele nu este deloc atractivă, nu-i aşa? Şi totuşi, ea poate arăta un fenomen de rămânere în urmă a legislaţiei româneşti şi de împiedicare a unor evoluţii economice absolut fireşti, în mediul rural, tocmai acolo unde foarte multă lume spune că nu se întâmplă mai nimic. În legislaţia de după 1989, pajiştile permanente au avut un loc protejat şi acest lucru este foarte corect. Criteriile după care se aplică protecţia asupra lor funcţionează şi acum foarte bine, doar că aplicarea acestor criterii se face în baza unor informaţii care s-au schimbat în mod substanţial.

De pildă, în judeţul Vâlcea, dinamica efectivului de bovine este următoarea: 51.225 capete în anul 2015, 45.481 (2016), 43.840 (2017), 42.799 (2019) şi 34.758 (2020). Dinamica suprafeţelor alocate păşunatului este pe dos. De la peste 140 de mii de hectare în 2007, suprafeţele au ajuns în 2020 la aproape 154 de hectare! Informaţia are ca sursă documente de referinţă ale Ministerului Agriculturii.

Legislaţia în vigoare nu permite administraţiilor locale să modifice suprafaţa pajiştilor permanente şi a fâneţelor, după logica creşterii sau a descreşterii numărului de erbivore. Acest lucru este acum absolut necesar şi, aş zice, destul de urgent. La ce ar folosi eliberarea unor terenuri dintre cele rezervate păşunatului? De-a lungul anilor, localităţile rurale, prin proiectele de administrare asumate de noile generaţii de primari, îşi îndreaptă atenţia spre asigurarea unor condiţii de dezvoltare şi a altor activităţi economice în localităţile lor, prin înfiinţarea unor parcuri industriale.

Am introdus recent în Parlamentul României o iniţiativă care să simplifice acest proces de eliberare a unor terenuri destinate, dar nefolosite pentru păşunat, în favoarea dezvoltării în localităţile rurale a unor parcuri economice.

Eu sunt de părere că limitările care pun la adăpost de abuzuri şi de hoţie domeniul public, nu trebuie să devină aberante şi să împiedice dezvoltarea localităţilor, ci trebuie să meargă înainte cu vremurile pe care le trăim. Aşa am gândit şi cu simplificarea procedurii de realizare a investiţiilor în turismul montan, aşa gândesc şi acum, când primarii din judeţul Vâlcea mi-au cerut să intervin pentru a-i ajuta să-şi pună în aplicare proiectele de dezvoltare a localităţii lor cu o zonă destinată afacerilor. Sunt bucuros să fac acest lucru şi visez, ca şi ei, că veniturile la bugetul localităţii lor vor creşte, că o parte dintre locuitori va iniţia afaceri locale şi va oferi câtorva zeci, poate sute de oameni, locuri de muncă, acasă la ei.
• Deputat PSD, Eugen Neaţă

Articole Similare

Back to top button