Acasă Politica Ministrul de Interne, aspru criticat de deputatul Neaţă

Ministrul de Interne, aspru criticat de deputatul Neaţă

124
0

Deputatul PSD Eugen Neaţă ”a sărit la gâtul” ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, după ce acesta din urmă a dispus, prin Ordinul Nr. 31, publicat în Monitorul Oficial în data de 25 februarie, ca angajaţii MAI să nu mai aibă dreptul la onoruri militare decât după analizarea activităţii profesionale şi de conduită, în urma deciziei unei comisii de specialitate.

”Bode – ministrul de asfalt şi de beton al Afacerilor Interne… Este greu de ştiut cu ce parte a sa este creativ ministrul fost la Transporturi, ajuns la Afaceri Interne şi pregătit să decoleze în cine mai ştie ce alt domeniu de buchiseală la locul de muncă. Ministrul bun la toate, începând cu turnatul betoanelor şi al asfaltului, tocmai se închipuie reformând instituţiile de forţă ale României. Şi, ca să se înţeleagă bine filozofia reformelor sale, a început de la sfârşit. De la sfârşitul vieţii poliţiştilor şi al altor angajaţi ai Ministerului de Interne care nu mai pot beneficia de onoruri militare în cadrul ceremoniei de înmormântare decât ca urmare a unei profunde analize făcută de o comisie specială, inventată de Lucian Bode. Inventată cu partea sa betonată, probabil.

Pe ce căi neasfaltate gândeşte domnul Lucian Bode, este un mister pentru toată lumea. Cum o fi arătând în imaginaţia sa ministerială filmul adunării grabnice a comisiei cu pricina pentru a hotărî, după calcule minuţioase, dacă cineva merge pe lumea cealaltă cu onoruri militare sau nu? Textul Ordonanţei 31 trebuie citit ca să înţelegem întreaga filozofie de reforme a guvernării actuale. Incapabili să înţeleagă marile fenomene care au condus la proasta funcţionare a lucrurilor în mai toate domeniile de activitate, oamenii puterii cotrobăie prin praf şi vechituri pentru a lăsa impresia că lucrează. Fă-te că munceşti! pare să fie ordinul de partid al celor lipsiţi complet de viziune şi de determinarea de a schimba ceva cu adevărat în România.

Reforma Afacerilor Interne începe deci cu urmărirea până dincolo de moarte a oamenilor care au lucrat în sistem, pentru a-i priva de un simplu gest de închinăciune, dedicat mai mult imaginii instituţiei şi nu a sărmanului defunct. Poate ministrul Afacerilor Interne se crede un mare reformator răscolind prin lada cu vechituri a vieţii unuia sau a altuia, dar o poate face foarte bine la el acasă, cu oamenii din familia sa naturală, nu în fruntea unui minister sub sigla căruia mii şi mii de oameni au cunoscut gloria profesională şi onoare militară autentică, apărând legea şi ordinea în România. Lucian Bode nu face decât să se umple de ridicol şi să pună în impas imaginea unor instituţii a căror istorie nu pare că o cunoaşte şi o respectă”, a fost reacţia deputatului Eugen Neaţă vizavi de Ordinul Nr. 31, decizie care a stârnit controverse în rândul angajaţilor MAI.