Acasă Eveniment Eroii neamului, din primul Război Mondial, comemoraţi, la Perişani! S-au împlinit 692...

Eroii neamului, din primul Război Mondial, comemoraţi, la Perişani! S-au împlinit 692 de ani de la marea izbândă a lui Basarab I în faţa armatei ungare

192
0

Sâmbătă, 12 noiembrie şi duminică, 13, noiembrie, după trei ani grei, de pandemie, a putut fi organizat din nou un eveniment fără restricţii, pentru comemorarea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în primul Război Mondial şi împlinirea a 692 de ani de la marea izbândă a lui Basarab I în faţa armatei ungare, o pagină de istorie importantă pentru eliberarea Ţării Româneşti de sub tutela maghiară. Autorităţile locale au pregătit un program complex. În prima zi de week-end, în cadrul Școlii Profesionale Perişani s-a desfăşurat un concurs judeţean şcolar istorico-geografic, iar la Căminul Cultural au fost dezbateri pe tema celor două evenimente marcante din istoria României, urmate de programe recreative. Actriţa Doina Ghiţescu a fost alături de perişăneni şi invitaţi cu recitaluri deosebite. Soliştii de pe plan local au susţinut un spectacol artistic.
Duminică, 13 noiembrie, Sorin Leonte, viceprimarul cu atribuţii de primar din Perişani, a deschis în mod oficial sărbătoarea localităţii. Au fost discursuri ale oficialităţilor prezente, o şedinţă a Consiliului Local, în cadrul căreia s-au desfăşurat şi festivităţi de premiere, apoi ceremonialul militar şi religios din zona statuii lui Basarab I, unde s-au comemorat toţi eroii căzuţi pe câmpul de luptă la Perişani, în 1330 şi 1916. Prefectul Mihai Oprea, subprefectul Victor Stănculescu, inspectorul şcolar judeţean general Mihaela Andreianu, deputatul Cristian Buican, senatorul Claudia Banu, primarul Gheorghe Gângu, de la Bujoreni, consilieri judeţeni, Ion Sandu, Florin Marin şi alţi parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene au fost în mijlocul perişănenilor, la ceas de sărbătoare.
După prânz, Sorin Leonte i-a invitat pe toţi cei prezenţi şi pe localnici la o serbare câmpenească, în centrul civic, la Căminul Cultural. Acolo s-a desfăşurat şi spectacolul artistic susţinut de Rapsodia Vâlceană, Doina Badea, Nicuşor Iordan, Loredana Cocoş. Printre invitaţii de marcă s-a regăsit şi îndrăgita şi carismatica cântăreaţă de muzică populară Saveta Bogdan. Trupa Etnic a urcat, de asemenea, pe scenă. Vremea a ţinut cu organizatorii. La munte, în Ţara Loviştei, a fost soare şi cald, aproape ca la sfârşit de august.