Acasă Diverse EDITORIAL / Zlatan Ibrahimovic

EDITORIAL / Zlatan Ibrahimovic

134
0

După cele două săptămâni dedicate echipelor naţionale, în weekend-ul trecut au fost reluate meciurile din cadrul campionatelor naţionale peste tot în lume.
Cele mai importante şi interesante campionate au continuat vineri, sâmbătă, duminică şi azi luni când scriu aceste rânduri. În perioada anilor ’80 şi mai mult de jumătate din ultimul deceniu al secolului trecut, „Serie A” a fost considerat cel mai puternic campionat din lume, acolo unde veneau marile staruri mondiale din Europa şi din America de Sud în căutarea continuă de glorie sportivă. În ultimii douăzeci de ani polul de interes fotbalistic s-a mutat în Anglia şi în Spania, ţările care au dat cele mai multe câştigătoare ale Ligii Campionilor şi majoritatea câştigătorilor „Balonului de aur” decernat celui mai bun fotbalist al lumii, cu Messi şi Cristiano Ronaldo cucerind ultimele 11 trofee. Anul acesta mai marii fotbalului european au hotărât că trofeul nu se va decerna datorită faptului că fotbalul s-a desfăşurat în condiţiile speciale ale pandemiei de coronavirus, campionatele şi competiţiile europene fiind întrerupte vreo 2-3 luni în primăvară, iar apoi au fost reluate fără spectatori, cei care sunt „sarea şi piperul” oricărui spectacol fotbalistic şi nu numai.

Se spune că „cine nu are bătrâni să-şi cumpere”, se spune că numărul anilor este doar o cifră dată de buletin, iar lucrul acesta se potriveşte de minune celor care sunt în fruntea clasamentului golgheterilor din „Serie A”, Zlatan Ibrahimovic şi Cristiano Ronaldo cu 10 şi respectiv 8 goluri. Ambii fotbalişti sunt pe finalul carierei, Cristiano având 35 de ani, iar Zlatan 39!

Azi mi-am propus să vorbesc despre Ibrahimovic căci merită cu prisosinţă un editorial chiar şi din partea unui ” neînsemnat” ziarist ca mine. Născut la Malmo în Suedia din tată bosniac musulman şi mamă croată catolică, Zlatan a cochetat de mic cu fotbalul, dar şi cu artele marţiale (centură neagră la taekwondo la 17 ani!). Atracţia pentru sportul rege a fost mai puternică şi ” micuţul” Zlatan (1,95m înălţime şi 95 Kg greutate) a ales fotbalul. A trecut pe rând pe la Malmo, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG, Manchester United, L.A Galaxy şi acum din nou la Milan. Într-un singur loc nu s-a adaptat, la Barcelona acolo unde era eclipsat de pleiada de vedete de acolo: Xavi, Iniesta, Ronaldinho, Messi şi după doar un an de contract (2009-2010) a fost împrumutat la Milan apoi cedat definitiv în 2011″ diavolului milanez”. Probabil că aici s-a simţit cel mai bine căci a ales să se întoarcă la A.C.Milan anul trecut şi să continue şi anul acesta deşi trecerea implacabilă a timpului îl apropie de 40 de ani. Dar, ca şi vinul, odată cu trecerea anilor Ibrahimovic este la fel de bun ca şi în tinereţe, ducând Milanul după foarte mulţi ani (aproape 15) în fruntea ierarhiei campionatului italian şi milioanele de suporteri milanezi din Italia şi din întreaga lume speră la un nou scudetto. Agentul său, celebrul Mino Raiola, afirmă despre Zlatan că se află într-o formă excepţională, că poate juca până la…50 de ani şi că zilnic face o pregătire fizică fantastică. Cifrele sale sunt impresionante având aproape 500 de goluri în toate competiţiile inclusiv la naţionala Suediei la care este lider de selecţii şi lider al golurilor marcate all- time. Probabil că este unicul fotbalist din lume care a activat (cu succes) în patru din cele mai puternice cinci campionate ale lumii (Italia, Spania, Franţa, Anglia), este campion în Suedia, în Olanda, în Italia, în Spania şi în Franţa. Nu a jucat în Germania şi nu a luat titlul în Anglia, dar mai este timp!
Notre respect Zlatan Ibrahimovic!

Nu uitaţi:
#Aveţi grijă de voi!
# Purtaţi mască!
# Respectaţi regulile impuse de către autorităţi!
• Profesor Dan SĂRARU