Acasă Editorial Politic EDITORIAL / Vin americanii!

EDITORIAL / Vin americanii!

311
0

Patru au fost temele predilecte de discuţie politico-administrativă în spaţiul public, de la ultima noastră întâlnire de săptămâna trecută:

1. Proiectul de lege privind confiscarea extinsă, care zăcea de prin decembrie 2017 în sertarele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, a fost scos (cu forcepsul) de la naftalină şi a intrat în dezbatere, inclusiv la „Grupul de lucru” înfiinţat la propunerea preşedintelui acestei comisii, social-democratul Halici. Proiectul va ajunge şi în plen şi „mersul” este spre aprobare, căci o opoziţie „pe faţă” a celor de stânga le-ar aduce mari deservicii electorale. Este un proiect care, dacă va deveni lege, va permite ca banii furaţi statului român de către infractori dovediţi în justiţie prin hotărâri definitive ale instanţelor să fie recuperaţi. Aproape toate statele din U.E. au în legislaţia internă o astfel de lege şi este bine că şi România va adopta această măsură suplimentară normală asupra marilor corupţi din societatea românească.

2. Pelerinajul de la Iaşi din 14 octombrie 2020 a fost limitat prin decizia autorităţilor centrale, care au permis doar localnicilor participarea la slujba din curtea Bisericii „Trei Ierarhi”. Această decizie, luată pentru prevenirea răspândirii coronavirusului Sars- Cov2, a stârnit protestul înalţilor prelaţi ai B.O.R: Patriarhul Daniel, ÎPS Teofan – mitropolitul Moldovei, arhiepiscopul Calinic al Sucevei şi episcopul Ignatie al Huşilor, care au condamnat măsurile luate. Este de neînţeles poziţia lor, având în vedere că, în perioada Sfintelor Paşti, au fost de acord cu toate măsurile autorităţilor, iar acum unul dintre cei enumeraţi mai sus, arhiepiscopul Calinic, a declarat marţi că măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului sunt echivalente cu persecuţiile religioase din timpul comunismului! Cele câteva sute de credincioşi ieşeni strânşi miercuri la biserică au confundat religia cu sportul şi cu politica şi, ajutaţi de către instigatori, au scandat lozinci „ortodoxe” gen: „Duceţi- vă la diavol!”, „Jos dictatura!” şi „Ne furaţi sfinţii!”…

Pentru comparaţie, 2,3 milioane de musulmani au renunţat la pelerinajul de la Mecca, autorităţile saudite permiţând accesul a doar 1.000 de pelerini sub 65 de ani cu testul Covid-19 făcut „ la zi”.
Să fie arabii mai înţelepţi ca noi, sau în România ultra ortodoxă, ieşită din comunism acum 31 de ani, este nevoie de educaţie, nu de habotnicie de Ev-Mediu?

3. Iată că, după 75 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, VIN AMERICANII, în sfârşit în România şi se prefigurează un plan „Marshall” şi pentru noi. Ce păcat că mulţi dintre bunicii şi părinţii noştri, care-i aşteptau cu speranţă să nu rămânem sub cizma bolşevică, nu l-au mai apucat… Americanii se instalează solid în Dobrogea, cu bază militară „forte” la Mihail Kogălniceanu. Vor să reabiliteze centrala de la Cernavodă şi să construiască încă două reactoare nucleare aici, să modernizeze portul Constanţa, dar mai ales vor să construiască o cale ferată şi o autostradă care să lege cele 2 mari porturi de la Marea Neagră şi Marea Baltică, Constanţa şi Gdansk. Infuzia uriaşă de capital pentru realizarea acestor obiective ar însemna un mare balon de oxigen pentru economia românească şi o modernizare pe care generaţiile actuale o doresc cu ardoare.

4. Împreună cu toate aceste teme ale ultimelor zile este şi bătălia acerbă în interiorul partidelor politice pentru definitivarea listelor electorale pentru alegerile din 6 decembrie. „Bătălia” este „cu strigături” la mai toate partidele care vor candida la parlamentare, dar cu precădere la PSD şi la USR+, ingerinţele de la centru, nepotismele şi bisericuţele din interiorul partidelor activându-se subit. Închei aici cu rugămintea să nu uitaţi să: # Aveţi grijă de voi! # Purtaţi mască! # Respectaţi regulile impuse de către autorităţi!
• prof. Dan Săraru