Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Editorial Politic

EDITORIAL – Un vâlcean propus premier

După Radu Vasile în 1997 şi Mugur Isărescu în 1999, un alt vâlcean, Florin Cîţu, este nominalizat de Preşedinte pentru funcţia de premier. Decizia de luni a C.C.R. – de a judeca o contestaţie a P.S.D. doar prin prisma unor declaraţii publice ale premierului desemnat anterior, Ludovic Orban – ciudată prin partizanatul ei politic, a agitat şi mai mult apele politicii româneşti. Vizibil iritat de tot ceea ce fac social-democraţii în această perioadă, preşedintele Iohannis s-a mişcat repede şi l-a nominalizat pe Florin Cîţu, ministrul interimar al Finanţelor Publice şi vicepreşedinte P.N.L., ca Premier desemnat să formeze un nou Guvern, cu care să se prezinte în Parlament la audieri şi apoi la investitură. Prin această mişcare, Preşedintele nu renunţă la alegerile anticipate, ştiută fiind antipatia pesediştilor faţă de Florin Cîţu. Este de aşteptat ca, din nou, să se tragă de timp la audierile miniştrilor propuşi de către Florin Cîţu (împreună cu Preşedintele PNL, Ludovic Orban, bineînţeles), să se dea avize negative multora dintre cei propuşi, iar conducerile celor două camere ale Parlamentului să programeze votul pentru învestitură în ultima zi a calendarului investirii.
În acel moment vor fi posibile două scenarii: 1) Guvernul trece (dacă PNL doreşte lucrul acesta), nu mai avem alegeri anticipate, dar viitorul guvern va da O.U.G. pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a preşedinţilor consiliilor judeţene din rândul consilierilor judeţeni; 2) Guvernul nu trece testul Parlamentului şi se ajunge la a II-a nominalizare (a treia de fapt), care probabil va fi din nou Ludovic Orban şi, din nou, este valabilă analiza de la scenariul anterior (dacă Guvernul nu trece, avem anticipate, iar dacă trece, PNL se întăreşte electoral şi probabil că va emite OUG pentru alegerea primarilor democratic, în două tururi de scrutin. Sigur, OUG va fi atacată la CCR, cu tot ce derivă apoi din acest demers, probabil fără sorţi de izbândă, căci posibila ordonanţă îmbunătăţeşte democraţia.
Cert este că, deşi are 40% în Parlament şi se împotriveşte cu înverşunare atât alegerilor anticipate, cât şi alegerii primarilor în două tururi de scrutin, PSD-iştii trebuie să aleagă răul cel mai mic pentru ei în acest moment şi să-şi facă strategia în consecinţă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru liberali, care trebuie să aleagă scenariul cel mai convenabil din punct de vedere politic, care pare a fi cel al alegerilor anticipate, cu condiţia ca acestea să fie organizate înaintea localelor şi, bineînţeles, înainte de luna iulie, atunci când prezenţa la vot ar putea fi mai mică datorită concediilor.
• profesor Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button