Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Editorial Politic

EDITORIAL / Starea de alertă

După două luni în care România a fost în stare de urgenţă, începând de azi, 15 mai 2020, se intră în starea de alertă, adică măsurile restrictive din perioada 16 martie – 14 mai se relaxează. Se relaxează gradual, nu dintr-odată. Miercuri seara ordonanţa de urgenţă propusă de către Guvernul României a fost aprobată în Parlament şi va deveni lege începând de luni 18 mai. (De vineri până luni rămân valabile regulile impuse de O.U.G nr. 21/ 2004 aprobată prin Lege în 2005).
Obligaţiile cele mai importante ale perioadei care urmează sunt purtatul măştii de protecţie în orice spaţiu închis şi în mijloacele de transport în comun, precum şi păstrarea distanţei de 1,5 m între persoane în interacţiunea publică.
Faţă de interdicţiile stricte ale perioadei anterioare, acum este permisă prezenţa persoanelor la slujbele religioase, dar în curtea bisericilor (nu în interiorul lor), sunt redeschise magazinele cu intrare directă din stradă cu suprafeţe de până la 15.000 m.p., este permisă circulaţia în interiorul localităţilor fără declaraţia pe propria răspundere (obligatorie însă în continuare pentru circulaţia în altă localitate).
Se redeschid cabinetele stomatologice, saloanele de înfrumuseţare, frizeriile, saloanele de coafură, muzeele, parcurile.
Tot ceea ce trebuie să înţeleagă tot românul este că pandemia nu a trecut; miercuri la prânz erau înregistrate în România peste 16.000 de persoane infestate şi 1016 decese cu o rată a mortalităţii de aproximativ 6%. La nivel global erau aproape 4.300.000 de oameni infestaţi şi aproape 295.000 decese (cu o rată a mortalităţii de aproximativ 6,9%). „Lideri” în clasamentul mortalităţii erau (şi sunt), S.U.A (82.246 morţi), Marea Britanie (33.186 morţi), Italia (31.106 morţi), Spania (27.104 morţi), Franţa (27.074 morţi) şi Brazilia (13.158 morţi). Acest clasament al morbidităţii este unul trist şi nedorit de nimeni. Ştirile care vin din partea O.M.S (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) nu sunt deloc încurajatoare, este posibil ca virusul să nu dispară în următorii patru ani şi să fim obligaţi să convieţuim împreună (la fel ca în cazul virusului HIV). În toate statele dezvoltate sau foarte dezvoltate ale lumii echipele de specialişti şi de cercetători în domeniul virusologiei lucrează febril pentru a se găsi antidot acestui flagel.
# Respectaţi cu stricteţe regulile stării de alertă! Este spre binele nostru al tuturor! Doamne ajută!
• prof. Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button