Acasă Editorial Politic EDITORIAL / Se ascut săbiile!

EDITORIAL / Se ascut săbiile!

328
0

Suntem în vara calendaristică a anului electoral de graţie 2020, sau ” douăzeci douăzeci” cum ar spune un personaj comic şi agramat care s-a aflat întămplător şi nefericit în fruntea Guvernului României pentru o perioadă de aproape doi ani între 2018 şi 2019.

Cu chiu cu vai se pare că cele două tipuri de alegeri, locale şi parlamentare, vor avea loc la sfârşitul lui septembrie şi începutul lui decembrie. Pandemia de coronavirus a făcut ca toate calculele legate de alegeri anticipate, de alegeri locale în două tururi şi de alegeri locale în iunie să fie date peste cap, guvernul demis prin moţiune în februarie a fost repus în funcţie aproape în aceiaşi compoziţie în martie, căci urma cea mai grea perioadă din ultimii 30 de ani, perioada stării de urgenţă datorată pandemiei cauzate de Covid19, nu doar în România ci în aproape întreaga Europă şi în majoritatea ţărilor lumii.

De aproximativ o lună şi jumătate România a ieşit din starea de urgenţă şi se află în stare de alertă, o stare prost înţeleasă de mulţi, foarte mulţi conaţionali de ai noştri, îndemnaţi la nerespectarea regulilor de către cei care bat din picioare să revină „la butoane”, adică cei din partea stângă a politicii româneşti. Zilele trecute a fost dat publicităţii ultimul sondaj de opinie comandat de către Europa FM şi efectuat de către IMAS în perioada 5-27 iunie. Rezultatele arată un PNL stabilizat la 33%, urmat de PSD cu 21,9%, USR 12,3%, Pro România 11,2%, Plus 5,8%, PMP 4,7%, Alde 3,7 %, UDMR 3,4%

Analizând retrospectiv, parcă ne-am întoarce în timp în 2008 atunci când PSD şi PDL au fost ” bară la bară” cu rezultat al votului în jurul lui 33%, urmate pe locul al treilea de PNL (condus la aceea dată de Tăriceanu) cu 18,5%.
Acum PNL are singur cifra PDL-ului de acum 12 ani (33%), PSD+ Pro România este tot la 33%, iar USR-Plus are cifra PNL- ului din 2008 ( puţin peste 18%).

Dar până a se ajunge la aceste rezultate, va fi mai întâi testul localelor (probabil în 27 septembrie), acolo unde PSD are avantajul numărului foarte mare de primari (aproape 1700), iar PNL avantajul faptului că se află la guvernare şi are ce să ofere primarilor ( proprii- vreo 1100- sau pe cei pe care urmează să-i ” transfere”, căci aşa e în…politică!). Simţind pericolul pierderii multor primari, pesediştii contraatacă anunţând că vor demite guvernul „a doua zi după ieşirea din starea de alertă”, dar au mai făcut lucrul acesta şi nu le-a folosit la nimic, întrucât Klaus Iohannis nu va mai nominaliza probabil niciodată un premier de la PSD în următorii patru ani şi jumătate. USR-Plus ne tot ” ameninţă” cu o fuziune de peste un an de zile, fuziune care ar limpezii apele în aceea zonă politică. PMP este la limita pragului electoral şi, din păcate pentru ei, Băsescu nu mai este o locomotivă ci uşor, uşor o piatră de moară. Alde va supravieţui politic doar dacă va intra într-o alianţă de centru stânga cu PSD şi cu partidul nou creeat de Voiculescu, al cărui nume este neînsemnat. „Însemnată” este Antena 3 cea care i-a ţinut sus aproape 15 ani, iar acum îi ajută la supravieţuirea de după 2019 (când au pierdut toate bătăliile electorale) pe cei de la stânga spectrului politic.
Se anunţă trei luni fierbinţi atât la propriu cât şi la figurat…
• Profesor Dan SĂRARU