Diverse

EDITORIAL / Ruşine!

În toamna lui 1981, acum patruzeci de ani, naţionala de fotbal a României pierdea calificarea la mondialul spaniol într-o grupă cu Anglia, Ungaria, Elveţia şi Norvegia deşi reuşise să-i ia naţionalei „Albionului” 3 puncte din 4. Au mers atunci la turneul final din 1982, Ungaria şi Anglia în această ordine, iar România lui Ştefănescu şi Iordănescu rămânea acasă şi urmărea meciurile din vara fierbinte a lui ’82 la televizor, pe posturile naţionale ale bulgarilor, sârbilor sau ungurilor, căci regimul comunist, drept pedeapsă pentru necalificare, a hotărât ca meciurile să nu fie transmise, lucru care s-a întâmplat apoi şi în ’86.
Scheletul naţionalei era format dintr-un contingent masiv de jucători de la Universitatea Craiova: Negrilă, Ştefănescu, Beldeanu, Ţicleanu,Balaci, Crişan, Cămătaru, echipă în plină ascensiune şi denumită mai apoi de presa vremii, „Craiova Maxima”.
După antepenultimul şi penultimul meci din grupă al naţionalei noastre, cele de acasă cu Ungaria (0-0) şi cu Elveţia (1-2) care puteau să ne ducă la turneul final dacă erau câştigate, „nea Tinel” (Valentin Stănescu) a fost înlocuit cu tânărul (în acea vreme) Mircea Lucescu, cel care avea să conducă echipa în ultimul meci, 0-0 la Berna cu Elveţia în 11.11.1981 şi avea să rămână pe banca naţionalei aproape 5 ani, fiind demis după un 4-0 superb cu Austria în septembrie 1986 (!?), după ce reuşise să califice naţionala la C.E Franţa ’84 (după mulţi ani), dar ratase calificarea la C.M. Mexic ’86.
Student fiind la Timişoara în toamna anului 1981, îmi aduc aminte (după ratarea calificării la C.M ’82) de pancarta scrisă cu pixul pe un carton ieftin al acelor vremi de un bătrân timişorean la meciul din campionat dintre Poli şi „U”Craiova, acolo unde se strângeau mereu 25-30.000 de spectatori la un astfel de meci între bănăţeni şi olteni. Pe acea pancartă erau scrise două fraze şi patru cuvinte : „Adio Spania. Ruşine oltenilor”.
Parafrazând cuvintele acelui suporter supărat, am scris şi eu titlul articolului de azi. Un articol trist, după o nouă ratare a participării României la un turneu final.
Titlul corect ar fi trebuit să fie: „Ruşine burlenilor din fotbalul românesc!”R. „Burlenii” din fotbalul românesc pot fi: Adrian Burleanu însuşi, Mirel Rădoi selecţionerul „novator” al fotbalului românesc, Mihai Stoichiţă fostul jucător modest şi antrenor la fel de modest, dar al doilea om al fotbalului românesc actual, dar şi cei peste 150 de reprezentanţi ai fotbalului de liga a treia, a doua, ai fotbalului feminin, ai fotbalului în sală, ai cluburilor de copii şi juniori afiliate la FRF şi a mai mult de jumătate dintre cei de liga întâi, care acum trei ani l-au votat (din nou) pe Burleanu preşedinte, în detrimentul unui profesionist ca Ionuţ Lupescu.
Aceşti pigmei cocoţaţi în vârful fotbalului actual de la noi continuă opera de distrugere a sportului cel mai iubit, ajutaţi şi de non-interesul şi pasivitatea pigmeilor politici care ne conduc de vreo 20-30 de ani încoace.
Am militat şi voi milita mereu pentru competenţă, pentru valoare şi profesionalism în orice domeniu, dar din păcat vremurile actuale sunt tulburi, iar hoţia, grupurile de interese puse pe căpătuială, incompetenţa, amatorismul, şmecheria, falsele valori se manifestă cu putere în întreaga societate românească.
Rămâne să ne uităm şi noi suporterii, dar şi actorii şi scenariştii şi regizorii fotbalului trist de la noi, tot la televizor la meciurile turneului final al C.M. Qatar 2022. Am mai făcut-o în 2002, în 2006, în 2010, în 2014, în 2018…,şi probabil că o să o mai facem…
Aveţi grijă de voi!
Cei care credeţi în puterea ştiinţei şi nu în teoriile conspiraţioniste, vaccinaţi-vă!
Doar aşa putem reveni la viaţa normală de dinainte de martie 2020!
• Dan-Cătălin Săraru

Articole Similare

Back to top button