Editorial Politic

EDITORIAL / Rază de soare sau praf în ochi?

A plouat şi plouă bacovian în România, de vreo 10 zile. Ceea ce vedem la ştiri, la mai toate posturile TV, seamănă izbitor cu ceea ce vedeam la unica televiziune de prin 1970 – 1975, atunci când au fost cele mai mari inundaţii în România secolului trecut. Şi în judeţul nostru, miercuri, a plouat torenţial, producându-se mari pagube în grădinile, în curţile, ba chiar şi în casele oamenilor. Imaginile cu şanţuri, canale colectoare, torenţi, pâraie, râuri care nu fac faţă puhoaielor au invadat ecranele. În tot acest infern pluvial, la ştirile după amiezii, a apărut timid şi o rază de soare: în Camera Deputaţilor, aleşii neamului, la unison, au votat impozitarea tuturor pensiilor de serviciu (speciale) ale anumitor categorii de angajaţi. (Legea trecuse tacit şi de Senat). Cine erau beneficiarii acestora? Judecătorii, procurorii, miliţienii, securiştii, poliţiştii, personalul din aviaţia civilă, membrii Corpului diplomatic şi consular, foştii angajaţi ai Curţii de Conturi, foştii membrii ai Curţii Constituţionale, personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor şi personalul auxiliar de la Parlament.

Ei bine, cei 307 deputaţi au hotărât prin vot că se impozitează cu 10 % orice sumă a unei pensii speciale (de serviciu) cuprinsă între 2.001 lei şi 7.000 lei şi cu 85% orice sumă de la 7.001 lei în sus. Efortul financiar suportat de Bugetul de stat sau de Fondul Naţional de Pensii a fost în 2019 de aproximativ 8 miliarde de lei (1,7- 1,8 miliarde euro).
La sfârşitul lunii mai a anului acesta se găseau în plată 9528 de persoane cu pensii speciale repartizate astfel: 4088 foşti procurori şi judecători, 1788 foşti ” auxiliari” ai instanţelor şi parchetelor, 1426 foşti angajaţi ai aviaţiei civile, 830 foşti membrii ai corpului diplomatic şi consular, 791 foşti angajaţi la Parlament şi 605 foşti angajaţi ai Curţii de conturi.
În zilele care au urmat, “aleşii neamului” au anunţat că vor rezolva şi problema pensiilor speciale ale parlamentarilor, primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. Nici nu a fost făcut bine anunţul, miercuri, că a şi început cearta grotescă pe paternitatea proiectului, între PSD, PNL şi USR-Plus, bineînţeles pentru a capitaliza electoral această “victorie”. De ce am pus ghilimelele? Pentru că, dacă cineva crede că cei “afectaţi” de prevederile legii vor ceda uşor, se înşeală amarnic.

Imediat, prin vocea pelticului Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR, a fost indusă ideea că legea va fi contestată de către cineva (ÎCCJ, CSM, Avocatul Poporului sau CCR) pe motiv de neconstituţionalitate, întrucât există cota unică de 16 % şi-atunci cum să aplici unora 85%, căci articolul 56 din Constituţia României vorbeşte de “justa aşezare a sarcinilor fiscale”. De parcă nu Parlamentul ar fi cel care votează Codul Fiscal! Zegrean bagă şi mai mult bâta prin gard, afirmând că “nu pensiile speciale sunt nesimţite, nesimţirea e că celelalte pensii sunt mici” şi că “speranţa parlamentarilor să nu treacă de Curte este mai mare decât speranţa că va trece”. La această afirmaţie, orice om cu un anumit grad de inteligenţă îşi pune întrebarea legitimă: ăştia (unii parlamentari) îşi bat joc de noi, totul este o mascaradă, un blat între ei şi “speciali”, pentru a ne arunca praf în ochi? Vom trăi şi vom vedea (şi vom vota)!
• profesor Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button