Diverse

EDITORIAL / Rafael, ce nume frumos!

Începutul verii calendaristice 2022 a însemnat pe tărâm fotbalistic debutul ediţiei cu numărul 3 a Nation League, competiţie fotbalistică europeană inter- ţări menită să înlocuiască meciurile amicale în perioadele „libere” de preliminarii şi turnee finale ale C.E şi C.M.
România a debutat cu înfrângere în Muntenegru, o „ţară” cu 620.000 de locuitori, cam cât un sector al Bucureştiului, o înfrângere care ne arată cât de jos am ajuns sub conducerea lui Burleanu & comp. în fotbalul european (şi mondial). Mâine seară (marţi) vom juca în Bosnia, iar bosniacii ne iau la preţ de matineu şi nu-şi pun decât problema scorului în meciul cu naţionala condusă acum de Iordănescu cel mic (foarte mic).
Jucători modeşti, plini de bani (nemeritaţi) din ţară şi din străinătate pe care nu-i interesează decât bunăstarea propriei persoane vin mereu la acţiunile echipei naţionale pentru a face de râs România şi îşi asumă după fiecare meci nereuşit rezultatul, promiţând că în meciul/ meciurile următoare va fi mai bine, la fel ca într-un film cu proşti…
Începutul de iunie propune întotdeauna şi a doua săptămână de tenis la cel mai înalt nivel, cea în care se decernează titlurile la cel de-al doilea turneu de mare slam, la Paris.
La fete, poloneza Iga Swiatek a început să domine (prea) autoritar tenisul pe orice suprafaţă, „zdrobind” fără milă oricare adversară, fiind neînvinsă din februarie timp în care a câştigat 5 turnee, toate la care a participat!
La băieţi, toţi iubitorii tenisului aşteptau cu sufletul la gură să vadă dacă Rafa Nadal mai are putere să revină şi să câştige din nou la Paris, fiind măcinat de accidentarea la coastă din martie de la finala epică de la Miami pierdută în faţa lui Taylor Fritz, dar şi de problemele interminabile de la piciorul stâng afectat de o boală rară degenerativă- sindromul Mueller-Weiss- încă din 2005!
Sezonul de zgură nu fusese pregătit corespunzător şi, pentru prima dată după 17 ani, Nadal venea la Paris fără trofeu la turneele importante premergătoare (Monte Carlo, Barcelona, Madrid, Roma), neparticipând decât la Roma unde a fost eliminat în sferturi de Alcaraz, noua stea a tenisului iberic.
Antrenându-se spartan, aşa cum a făcut-o în întreaga sa carieră, jucând cu injecţii antiinflamatorii la fiecare meci, Nadal şi-a luat revanşa în faţa lui Djokovic (pentru înfrângerea de anul trecut) în sferturi. A „beneficiat” şi de eliminarea lui Alcaraz de către Zverev, apoi de accidentarea groaznică a lui Zverev în finalul setului doi din semifinala sa cu acesta şi l-a „spulberat” pe discipolul său norvegianul Casper Ruud în finala de duminică de la Paris.
A câştigat acolo al 14-lea său titlu, performanţă care pare imposibil de atins în viitor de altcineva şi l-a făcut pe Ivan Ljubicic, antrenorul lui Roger Federer să afirme că actuala arenă Philippe Chatriere ar trebui să se numească în perioada următoare, RAFAEL NADAL!
Rafa atinge astfel borna 22 la titluri de mare slam (14 la Roland Garros, 4 la U.S.Open, 2 la Wimbledon şi 2 la Australian Open), depăşind cu două numărul titlurilor majore ale marilor săi rivali, Roger Federer şi Novak Djokovic şi luând o opţiune serioasă pentru titlul (neoficial) de „cel mai mare tenismen al tuturor timpurilor”.
De-a lungul timpului au fost multe persoane importante cu numele Rafael: „Rafael” van Gogh- mare pictor olandez impresionist din a doua jumătate a secolului al XIX- lea, Rafa(el) Benitez, antrenorul spaniol de legendă al lui FC Liverpool autorul celebrei „remontada” din repriza a doua a finalei Champions League cu AC Milan de la Istanbul din 2005, mexicanul Rafa Marquez de două ori câştigător al Ligii Campionilor cu Barcelona, dar cel mai mare este Nadal!
RAFAEL NADAL!
Rafael, ce nume frumos!
Aveţi grijă de voi!
Glorie Ukraina!
Post scriptum: Pentru „belicoşii” pro-ruşi din spaţiul virtual şi din media (vâlceană, mai ales), mărturisesc că duminică seara în ultimul meci de baraj pentru al 32-lea loc la turneul final al CM Qatar 2022, dintre Țara Galilor şi Ukraina, am ţinut cu galezii, doar pentru a vedea încetate afirmaţiile de non-combat ale celorlalte state în disputele cu Ukraina, în orice domeniu.
Tuturor celor care au susţinut aceste lucruri le transmit patru cuvinte: „Ruşine să vă fie!”
• Dan-Cătălin Săraru

Articole Similare

Back to top button