Editorial Politic

EDITORIAL / Probleme în Paradis?

După turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie 2019, a fost clar pentru toată lumea că, pe viitor, între PNL şi USR+ va fi o alianţă politică într-o formă sau alta. Lucrul acesta s-a materializat în susţinerea de către USR+ a guvernului Orban1, a guvernului Orban 2, în alianţele electorale de la locale făcute în multe oraşe, comune sau consilii judeţene. Succesul candidaturii independente a lui Nicuşor Dan la Bucureşti susţinută de cele două entităţi politice de dreapta, victoria comună în trei din cele şase sectoare ale Bucureştiului, câştigarea a încă 2 preşedenţii de consilii judeţene în ţară pe candidatură comună a alimentat din plin sentimentul că alianţa PNL-USR-PLUS va conduce România după 6 decembrie. Ceea ce au „uitat” însă cele două este că, pe scena politică, se află (încă foarte puternic) PSD-ul, care încearcă din răsputeri o schimbare radicală de imagine, că doar o prezenţă la vot de peste 65% în 6 decembrie ar periclita intrarea UDMR-ului în Parlament, că PMP-ul resuscitat de Traian Băsescu va face pragul electoral şi că Ponta şi Tăriceanu şi-au dat mâna pentru salvarea reciprocă de la „înec electoral”.

Ultimele sondaje de opinie arată clar că viitoarea alianţă din parlament şi implicit de guvernare va fi formată din (cel puţin) trei partide. Pe ultima sută de metri, PSD-ul a mai dat o lovitură prin numirea controversatului Florin „Altă Întrebare” Iordache în fruntea Consiliului Legislativ, printr-un vot la fel de controversat dat în Parlamentul României. Cele două, PNL şi USR+ se acuză reciproc de „pact cu diavolul” (PSD) la această numire (la votul din plenul Parlamentului), iar aritmetica interpretată în stil propriu de fiecare ar putea să le dea dreptate. Cert este că Iordache a primit o „sinecură pe viaţă” drept răsplată pentru mutilarea legilor justiţiei şi pentru celebra Ordonanţă 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, în 2018. Sigur, votul de marţi seara va fi contestat la Curte Constituţională de către ambele partide politice de dreapta. Ca să arate că sunt „curaţi2, useplusiştii vor contesta şi numirea colegului lor George Edward Dîrcă la preşedinţia Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ (un fel de adjunct al lui „Ciordache”).

Cert este că veşnicul deputat Iordache (2000- 2020) nu va mai face parte din legislativul din România, dar va aviza (sau nu) orice proiect de lege (emis de Parlament), orice proiect de ordonanţă sau hotărâre de guvern. Ce mai contează că a terminat facultatea la 42 de ani şi un master la privat, la 46 de ani… A fost soldat credincios şi trebuie răsplătit (la fel ca Dorneanu)…

În altă ordine de idei, partidele şi-au desemnat candidaţii pentru parlamentarele din decembrie, foarte activi fiind pemepiştii cu Eba la Constanţa, cu Bichir la Argeş şi cu Gutău la Vâlcea. Şi, pentru că tot veni vorba de Vâlcea, să „remarcăm” efortul celor doi lideri de organizaţie ai PNL-ului şi ai PSD-ului de a-şi impune favoriţii pe locurile eligibile ale listei, lucru de loc de neglijat având în vedere cine sunt aceştia. Dar despre acest lucru, vom vorbi detaliat cu altă ocazie. Nu uitaţi: # Respectaţi regulile impuse de către autorităţi!
• Profesor Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button