Acasă Editorial Politic EDITORIAL / Pandemia şi politica

EDITORIAL / Pandemia şi politica

182
0

Nici nu s-a ieşit bine din starea de urgenţă, că vârcolacii politici au şi început asaltul în plină zi. La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Iohannis a anunţat ieşirea din starea de urgenţă şi intrarea tuturor cetăţenilor României în starea de alertă. Pe motiv că, pentru trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică – legislaţia a fost interpretabilă, cei 2-3 % dintre cetăţenii ţării cărora nu le place ordinea constituţională au nesocotit legea, au avut răbufniri la „frustrările” acumulate, nu au respectat distanţarea socială, ba unii au organizat petreceri ad-hoc cu complicitatea unor comercianţi dornici să recupereze din… pierderile cauzate de criza coronavirusului.

Din păcate, cei care au îndemnat la nesupunere civică au fost unii dintre cei care trebuiau să dea exemplu în respectarea legii, adică anumiţi oameni politici ca Ciolacu, Ponta, Tăriceanu, Simonis (!?) sau Ş. Nicolae, care în plină şedinţă comună a celor două camere, luând în derâdere obligativitatea măştii în spaţii publice închise, au renunţat la ea la tribuna Parlamentului, în speranţa câştigării de capital politic. Încurajaţi de gestul „aleşilor” şi chemaţi la luptă de propaganda pro-rusă dusă de Sputnik în România, câteva …mâini de protestatari (100-150) s-au strâns sâmbătă după amiaza în Piaţa Victoriei pentru a nega pandemia coronavirusului Covid19, pentru a critica autorităţile şi a îndemna la nesupunere civică. Printre participanţi persoane cu trecut dubios gen A. Severin abia reabilitat după încarcerarea din 2018 (pentru mită primită în calitate de europarlamentar) şi două personaje feminine cu nume care îmi scapă, una o apropiată a antenelor lui Voiculescu, cealaltă apropiată de… sparanghel!

Din păcate pentru ei, din fericire pentru democraţie, apelul la nesupunere nu a fost urmat decât de o mică parte a populaţiei care duminică s-a „distrat”. De luni, însă, s-a intrat în normalitate prin intrarea în vigoare a ordonanţei stării de alertă, mare parte dintre oameni revenind la serviciu şi respectând regulile de distanţare socială şi de obligativitate a purtării măştii de protecţie în spaţii închise şi în mijloacele de transport în comun.

Miercuri, în Parlament, a fost aprobată Legea cu privire la Starea de alertă cu o largă majoritate. Cine s-a opus? Licuricii politici Ponta şi Tăriceanu, din ce în ce mai agitaţi şi transpiraţi odată cu trecerea timpului şi apropierea de momentul alegerilor locale (sfârşitul lui septembrie) şi parlamentare (începutul lui decembrie).

Veştile de pe frontul luptei mondiale anti coronavirus nu sunt îmbucurătoare în lume, mai ales în S.U.A., Rusia(!), Brazilia şi Arabia Saudită. O.M.S. s-a trezit la viaţă şi, sub tirul american de acuze, venit de la preşedintele Trump, dă comunicate peste comunicate, speriată de pierderile umane mari şi de posibilitatea pierderii subvenţiilor statului american. Putin este în cădere liberă în topul încrederii ruşilor (de la 80%, a ajuns la 57-59% şi trendul este accelerat descrescător), speriaţi şi ei de sutele de mii de îmbolnăviri, de lipsa de reacţie a autorităţilor şi de ascunderea realităţii cu privire la numărul de morţi specifică regimurilor totalitare sau semi-totalitare (China, Iran, Rusia, Belarus, Coreea de Nord). Închei cu îndemnul la calm şi la respectarea regulilor stării de alertă. Doamne ajută!
• profesor Dan Săraru