Acasă Diverse EDITORIAL / Marseille, victorie după 9 ani!

EDITORIAL / Marseille, victorie după 9 ani!

29
0

În Europa au început campionatele ediţiei 2020-2021 atât în ţările mai slab cotate fotbalistic, dar şi în 3 din ţările „top five”: Spania, Anglia şi Franţa.
În ultima dintre ele se anunţă un campionat interesant după 7 ani de supremaţie pariziană a lui P.S.G.

După un sezon foarte bun în care a câştigat un campionat încheiat cu mult înainte de vreme, în care a câştigat Cupa Franţei şi în care a jucat finala Ligii Campionilor la Lisabona cu Bayern Munchen (pierdută cu 0-1), echipa din capitala hexagonului a început cum nu se poate mai prost noul sezon, cu două înfrângeri la acelaşi scor, 0-1cu Lens în prima etapă şi 0-1 duminică seara pe propriul stadion cu ” duşmanul” tradiţional, Olympique Marseille.
Măcinată de problemele cu coronavirusul datorită libertinajului câtorva dintre jucătorii săi: Neymar, Paredes, Di Maria, Marquinhos, Navas, Icardi, PSG a pierdut duminică seara derbyul cu Marseille cu acelaşi nefericit 0-1 cu care pierdu-se şi finala Champions League şi primul meci din campionat cu Lens. Ultima înfrângere cu cei de la Marsilia data de acum nouă ani…

De atunci avuseseră loc (în campionat şi în cupă) 20 de partide încheiate cu 18 victorii pentru PSG şi două rezultate de egalitate!

Lipsită de aportul starului Mbappe uşor accidentat şi menajat, dar şi de al lui Marquinhos, Navas şi Icardi, cu Neymar, Di Maria şi Paredes recuperaţi după infestarea cu Covid19, dar nepregătiţi fizic, parizienii au pierdut după un meci pe care l-au dominat la posesie, dar în care nu au reuşit să înscrie decât din offside (Di Maria). Finalul meciului a fost unul încins (ca de obicei în întâlnirile dintre cele două) cu numai puţin de 5 eliminaţi la aceiaşi fază, în prelungirile partidei: Kurzawa, Paredes, Neymar de la gazde, Amavi şi Benedetto de la oaspeţi.

Cel mai bun jucător al partidei, „bătrânul” Dimitri Payet a centrat perfect din lovitură liberă pentru Florian Thauvin în minutul 31, iar acesta a scăpat din marcajul gazdelor şi a înscris la colţul scurt cu o execuţie foarte grea aducând bucurie în rândul coechipierilor, dar şi în rândul înfocaţilor lor suporteri.

Anul acesta campionatul din hexagon va fi mai interesant ca oricând, Lyon, Marseille, Monaco fiind pregătite să detroneze pe PSG de pe piedestalul pe care s-a urcat acum 7 ani şi de pe care nu a mai vrut să coboare.

Am consemnat şi prezenţa a peste 4.000 de spectatori pe Parc des Princes (acolo unde în iunie 2016 România obţinea singurul punct la turneul final al Euro 2016, 1-1 cu Elveţia într-un meci pe care l-am urmărit din tribuna bătrânului stadion), fapt îmbucurător căci fotbalul fără spectatori este ca nunta fără lăutari!
# Aveţi grijă de voi!
# Respectaţi regulile impuse de autorităţi!
• profesor Dan SĂRARU