Editorial Politic

EDITORIAL / Joe Biden al 46-lea preşedinte american

Evenimentele principale ale săptămânii în curs de desfăşurare au fost pe plan intern încercarea de puci mediatic a europarlamentarului liberal Rareş Bogdan împotriva preşedintelui PNL- Ludovic Orban (înăbuşită în faşă de reacţia virulentă pe reţele de socializare a membrilor şi simpatizanţilor liberali, dar şi de pasul în spate făcut de către aşa zişii susţinători ai politicianului/ ziaristului ajuns prea repede prim- vicepreşedinte al PNL), iar pe plan extern arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, după ce în vară se încercase suprimarea acestuia prin otrăvire şi schimbul de ştafetă de la Casa Albă din Washington.
Acum două luni şi jumătate, în 6 noiembrie scriam în acest colţ de pagină că Joe Biden este „aproape” preşedinte după numărarea voturilor din majoritatea statelor care compun SUA.
Miercuri după amiază a devenit cu adevărat preşedintele celui mai puternic stat al lumii după ce a depus împreună cu vicepreşedintele femeie, Kamala Harris jurământul pe treptele Capitoliului greu încercat de asaltul susţinătorilor fostului preşedinte Donald Trump pe 6 ianuarie.

În absenţa lipsită de fair- play a lui Trump, dar în prezenţa fostului vicepreşedinte republican Mike Pence, în prezenţa soţiei-Jill Biden devenită „prima doamnă” a americanilor, a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor democrata Nancy Pelosi, a preşedintelui Senatului republicanul Mitch McConnel şi multor oficialităţi democrate şi republicane, Joe Biden a susţinut şi discursul tradiţional după investire în care a afirmat că democraţia a învins şi a prezentat marile provocări care-l aşteaptă.

Spre seară, Biden a şi luat câteva măsuri promise în campania electorală:
a semnat actul de revenire a SUA în „Acordul de la Paris” privind schimbările climatice, a semnat actul care pune capăt interdicţiilor de călătorie către SUA pentru cetăţenii din statele majoritar musulmane, a „tăiat” finanţarea zidului de la frontiera cu Mexicul şi a revocat autorizaţia de construcţie a controversatului oleoduct Keystone XL.

În paralel, Donald Trump a plecat cu soţia sa Melania la reşedinţa din Florida cu Air Force One şi a ţinut un ultim discurs în baza aeriană Andrews în care a afirmat că mandatul său a fost unul de mare succes (nu a avut-o războaie, a adus mare parte din soldaţii americani acasă, a unit ţările lumii pentru a rezista expansiunii economice a Chinei şi a construit cea mai mare economie americană din toate timpurile) şi că se va întoarce într-un fel sau altul, lăsând loc de interpretări. Aflat în dizgraţia liderilor importanţi republicani Mitch McConnel şi Kevin McCarthy şi dorinţa de revanşă fiind mare, nu este exclus ca Tramp să facă un nou partid (Patriot Party) din partea căruia să candideze peste patru ani, având suportul unui număr foarte mare de simpatizanţi, unii dintre ei fanatici, la fel cum doreşte să înfiinţeze propria reţea de socializare pentru că pe celelalte a fost blocat după evenimentele nedorite din 6 ianuarie la care are partea sa mare de vină.

În ultima zi de mandat nu a uitat să graţieze foarte multe persoane condamnate pentru diverse fapte, majoritatea acestora fiind republicani sau cu afinităţi republicane.
Toate statele lumii aşteaptă acum cu interes noua politică mondială a americanilor. Uniunea Europeană, China, Rusia, statele din Orientul Mijlociu sunt cele mai îndreptăţite să facă acest lucru.
# Aveţi grijă de voi!
# Respectaţi regulile impuse de către autorităţi!
# Eu mă vaccinez!
• Dan-Cătălin SĂRARU

Articole Similare

Back to top button