Acasă Diverse EDITORIAL / Franţa, campioana UEFA Nations League

EDITORIAL / Franţa, campioana UEFA Nations League

134
0

Competiţia creeată de UEFA acum trei ani pentru a înlocui anostele meciuri amicale cu o întrecere europeană care acordă un trofeu, dar şi şanse în plus unor reprezentative pentru a merge la turneele finale ale C.E. şi C.M. şi-a desemnat duminică seara câştigătoarea ediţiei cu numărul 2 şi aceea este campioana mondială „en titre”, Franţa.
Miercuri şi joi au fost două semifinale extrem de spectaculoase care vor putea fi ţinute minte uşor, căci într-una Italia (ţara gazdă a turneului final cu patru echipe) a fost învinsă fără drept de apel de Spania lui Luis Enrique care a întrerupt seria de 36 de meciuri fără înfrângere (record mondial!) a proaspetei campioane europene. În cealaltă semifinală joi am asistat după pauză la o „remontada” franţuzească superbă ( poate cea mai frumoasă repriză de fotbal a „cocoşilor galici”din ultimii 3 ani, după ce au câştigat titlul mondial în Rusia), cu trei goluri în poarta „diavolilor roşii” belgieni, după 0-2 la pauză! Karim Benzema şi Killyan M’bappe au punctat joi seara şi au făcut-o cu succes şi duminică seara în finala cu Spania, după un scenariu asemănător: au fost conduşi de tânăra echipă spaniolă, dar au revenit şi au câştigat al doilea trofeu (din patru) în ultimii 3 ani. Benzema a înscris un eurogol la nici două minute după ce Oyarzabal deschisese scorul şi multă lume îl consideră favorit la câştigarea „Balonului de aur”ediţia 2021, la mare luptă cu Lewandowki şi Messi.
După parcursul dezamăgitor de la turneul final al C.E. 2020 (desfăşurat în 2021) cu eliminarea neverosimilă din optimi în faţa vecinilor elveţieni pe National Arena bucureşteană (la penalty-uri, cu M’bappe în rol de „bestia nerra”), scaunul lui Didier Deshampes se clătina serios şi Zinedine Zidane era dat ca sigur antrenor al Franţei după acest turneu final. Din fericire pentru Deshampes, băieţii săi au avut forţă ofensivă (defensiv au probleme) şi au câştigat ambele meciuri jucate joi şi duminică, au câştigat trofeul pus în joc şi au salvat scaunul selecţionerului european cel mai longeviv după retragerea lui Joachim Lowe de la cârma manshafft-ului german.
În altă ordine de idei, la ora scrierii acestor rânduri (luni dimineaţa) suntem în aşteptarea primei „finale” a naţionalei României, cea cu Armenia de luni seara de pe „Ghencea” bucureşteană modernă şi frumoasă, pentru a vedea dacă mai avem ceva speranţe pentru barajul/ barajele de calificare la turneul final al C.M 2022 din Qatar.
Doamne ajută!
Aveţi grijă de voi!
• Dan-Cătălin Săraru