Editorial Politic

EDITORIAL / Florin Câţu, propunerea de prim-ministru a PNL-ului

Au trecut şi alegerile parlamentare şi efortul multora dintre noi pentru mobilizarea electoratului la vot nu a avut efectul scontat… S-au prezentat la urne puţin peste 5,9 milioane de electori, adică 33,24% dintre cei înscrişi în listele electorale, cea mai scăzută prezenţă la vot din perioada post Revoluţie. Motivele absenteismului masiv sunt, după părerea mea: pandemia de coronavirus, dezamăgirea populaţiei faţă de întreaga clasă politică, neîndeplinirea promisiunilor importante făcute de către actualii guvernanţi acum un an şi ceva (au vrut, dar n-au putut, fie din cauza altei majorităţi în Parlament, fie din cauza CCR), dar şi perioada prea scurtă între locale şi parlamentare. Este evident că un Parlament ales de unul din trei români are o foarte mică reprezentativitate, oricât de mult ar încerca unii şi alţii să ne spună altceva. 30% din 33% înseamnă sub 10%. 10% din 33% înseamnă puţin peste 3%, deci domnilor (şi doamnelor) aleşi, vă rugăm… decenţă, aveţi foarte puţină susţinere populară.

Alegerile au făcut şi “victime” importante în rândul oamenilor politici: Ludovic Orban şi-a asumat eşecul alegerilor şi a demisionat din funcţia de prim-ministru, Eugen Tomac a demisionat din funcţia de preşedinte al PMP, Victor Ponta a anunţat că se retrage (temporar) din viaţa politică, Călin Popescu – Tăriceanu nu a anunţat nimic, din păcate, pentru puţinii săi susţinători. Partidul care a obţinut cele mai multe voturi este şi de data aceasta partidul lui Ion Iliescu, ca mai mereu după Revoluţie. Nu-i de mirare, România fiind încă o ţară cu o puternică afinitate şi nostalgie de stânga. Lucrul acesta nu-i ajută însă pe social-democraţi căci, la fel ca în 2004, se creionează o majoritate de centru dreapta în Parlament, care va primi sarcina să învestească un guvern de aceiaşi orientare, format din reprezentanţii a trei partide: PNL, USR+ şi UDMR.

Propunerea de prim-ministru a principalului partid al alianţei care se prefigurează este Florin Câţu – actualul ministru de Finanţe, care are experienţa guvernării în ultimele 13 luni, care a fost şi este în legătură cu ţări şi organisme europene, care este un nume cunoscut la Bruxelles şi în celelalte cancelarii europene. Urmează perioada aspră a negocierilor politice, atât în interiorul celor trei partide, cât şi între ele. Totul va fi mediat de preşedintele Iohannis, care doreşte să avem un Guvern până la Crăciun.

Pe motiv că, atunci când vulpea nu ajunge la struguri, aceştia sunt acri, orice acţiune a preşedintelui şi a viitoarei coaliţii parlamentare şi guvernamentale este aspru criticată de câţiva social-democraţi mai vocali, în frunte cu doamna Vrânceanu-Firea-Pandele. Va fi interesant de urmărit în Senatul României activitatea cuplului Firea – Şoşoacă (sper că nu am greşit numele) şi modul în care aceste două personaje îşi vor expune punctele de vedere. Una ar trebui mai întâi să dea socoteală pentru cum a înfiinţat şi cum a bugetat societăţile înfiinţate pe lângă Primăria Bucureştiului, cealaltă, deocamdată să fie obligată să poarte mască în spaţiul public.

# Mulţumiri celor care au ieşit la vot! # Purtaţi mască! # Păstraţi distanţa socială! # Respectaţi regulile impuse de către autorităţi! În curând vaccinul/ vaccinurile anti Covid-19 vor fi disponibile şi în România şi, treptat- treptat, poate ne vom relua viaţă normală de dinainte de pandemie!
• profesor Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button