Editorial Politic

EDITORIAL / Fi(e)rea cea rea

În iunie 2016, Primăria Capitalei era „cucerită”, cu largul concurs al antenelor lui Voiculescu, dar şi al absenteismului la vot al bucureştenilor, de către „Duamna” Gabriela Pandele Firea, care reuşea să unească astfel destinele marelui oraş cu ale Voluntariului religios, reşedinţă de facto al cuplului deja celebru.

În septembrie 2020, dreapta (aproape) unită, reuşeşte să câştige alegerile pentru cel mai important fotoliu din administraţia publică locală pentru activistul de mediu (în primul rând), Nicuşor Dan. Din păcate pentru acesta, instalarea sa în biroul nr. 1 din Primăria Generală a Capitalei a întârziat mai mult decât se aştepta oricine, din cauza şicanelor puerile ale fostului edil. Nerecunoscându-şi înfrângerea, “duamna” Gabriela şi-a pus subordonaţii să facă plângerii în instanţă împotriva sentinţei de validare a mandatului pentru noul primar ales al capitalei. Au fost înregistrate nu mai puţin de 52 de apeluri în instanţă ale subordonaţilor lui Firea împotriva lui Nicuşor Dan. Aici, toate dosarele au fost conexate şi apelurile respinse, iar azi sau mâine primarul ales va fi învestit în funcţie prin depunerea jurământului faţă de bucureşteni.

Infantilismul personajului despre care vorbim este dat şi de una din ultimele sale postări pe una din reţelele de socializare în care apare în poză în biroul de primar general cu comentariul: „Still working. Still like steel. And I like it.”. Mesajul a fost repede ironizat de către internauţi prin modificarea pozei şi plasarea în birou a lui Marica, Pandele şi Nicuşor Dan, în diverse ipostaze pe fundal. Despre modul în care sârma „de oţel” a condus 52 de luni Capitala României s-a scris şi s-a vorbit mult. De bine şi de rău. De bine la antenele la care a lucrat atâţia ani, precum şi în publicaţiile cu care a avut contracte grase de publicitate pe bani publici (specifice majorităţii edililor, în special al celor de stânga) şi de rău în rest.

În decembrie 2016, la o jumătate de an după preluarea mandatului, Firea anunţa pompos că Primăria Bucureşti-ului va achiziţiona 600 de autovehicule noi: 400 de autobuze, 100 de tramvaie şi 100 de troleibuze.

Apetenţa pentru turci a unor doamne „celebre” din România, mai ales a celor venite din partea de Est, N-E a ţării („Surprize-surprize!”) a făcut ca toate contractele pentru achiziţionarea acestor autovehicule noi să fie câştigate de otomani. Mai întâi în iunie 2018 au fost achiziţionate 400 de autobuze noi de la “Otokar, apoi „Durmazlar” câştigă în 2019 licitaţia pentru 100 de tramvaie în detrimentul firmei româneşti „Astra Vagoane Arad”, achiziţie anulată în instanţă pentru grave încălcării ale legislaţiei (6 nereguli majore constatate de către ANAP). Pe finalul mandatului, duamna Pandele-Firea semnează (pe 31 martie, anul acesta) contractul pentru achiziţia a 100 de troleibuze de la „Bozankaya Otomotiv”, care nu aveau certificat de omologare. Fiind singura firmă participantă la licitaţie (caietul de sarcini a fost cu „dedicaţie specială”) s-a trecut peste faptul că troleibuzele nu aveau 12 metri lungime, conform cerinţelor, ci 18m, şi s-a dat termen de către comisia de licitaţie ca turcii să aducă certificatul de omologare în 45 de zile de la semnarea contractului. Termenul a expirat în 16 mai, dar Gabriela, “fire” miloasă, i-a mai păsuit pe amicii turci (ilegal) încă 4 luni şi jumătate… De frica posibilelor probleme viitoare, zilele trecute, ex-primarul a semnat rezilierea contractului reuşind “performanţa” să lase bucureştenii tot cu tramvaiele şi troleibuzele din “epoca de aur”. Acum, aşteaptă votul bucureştenilor care o iubesc pentru a merge în Senatul României. Şi va merge, căci este pe primul loc pe lista PSD, are nevoie de imunitate (parlamentară) şi aşa-i în… politica dâmboviţeană!
• profesor Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button