Acasă Editorial Politic EDITORIAL / Febra alegerilor locale

EDITORIAL / Febra alegerilor locale

313
0

(Pre)campania electorală pentru „locale” a început de miecurea trecută, tumultos aşa cum era de aşteptat.
Competiţia electorală care desemnează în fiecare din cele aproape 3200 de localităţi din România şi în cele 42 de judeţe (incluzând aici şi Bucureştiul) persoanele şi echipele de consilieri care vor conduce destinele comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în următorii patru ani, este mai ” încinsă” ca niciodată.
Toate partidele (mai mari sau mai mici) şi-au desemnat candidaţii în proporţie de peste 90% şi aşteaptă cu speranţă rezultatul votului din 27 septembrie 2020.
„Greii” politicii româneşti actuale, PNL, PSD, USR-Plus ştiu ( la fel ca şi ceilalţi) că de rezultatele obţinute la locale depinde în mare măsură şi ceea ce se va întâmpla la alegerile generale (parlamentare) din iarnă sau când vor fi ele, căci în privinţa lor planează incertitudinea.
„Clo-ul” localelor va fi, bineînţeles, la fel ca întotdeauna, bătălia pentru Bucureşti.
Dreapta politică era poziţionată perfect pentru a înlătura ” administraţia Firea”, până acum vreo 2 săptămâni, atunci când PMP-ul neprimind ceea ce a solicitat, a hotărât să meargă singur în alegeri şi a anunţat că vine cu un candidat surpriză, Traian Băsescu!
Acesta însă încă mai meditează întrucât perspectiva unei ieşiri ruşinoase din scenă, nu-i surâde.
Nicuşor Dan candidatul comun al alianţei PNL-USR-Plus este dat de toate sondajele drept învingător în a doua competiţie electorală ca mărime şi importanţă, după competiţia prezidenţialelor şi probabil că va câştiga chiar dacă o eventuală participare a lui Băsescu îl încurcă.
În Vâlcea noastră cea de toate zilele, în competiţia pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, sondajele şi ultimele ” mişcări de trupe”( Bujoreni, Bărbăteşti, Dănicei, Ioneşti) îl arată pe Cristian Buican, candidatul PNL-ului cotat cu prima şansă în faţa actualului preşedinte, pesedistule Constantin Rădulescu. Cei aproape 60 de primari în funcţie ( dintr-un total de 89) care-l susţin pe liderul liberalilor vâlceni, competiţia extrem de echilibrată din cele 2 municipii ale judeţului (Rm.Vâlcea şi Drăgăşani) arată că, dacă s-ar juca la pariuri, cine ar miza pe Buican, nu ar lua bani multi căci cota ar fi 1,1 maxim 1,2.
În Rm. Vâlcea ştirea ultimelor zile este o posibilă coagulare (la fel ca la Bucureşti) a forţelor de dreapta în jurul celui mai bine cotat candidat în sondaje, adică Virgil Pârvulescu. În acest caz, după părerea mea, actualul primar va avea soarta Gabrielei Firea de la Bucureşti.
Acum poate-şi dau seama şi cei neutrii politic de ce pesediştii s-au opus cu înverşunare alegerilor locale în două tururi, care ar fi „măturat” cu ei din primăriile marilor oraşe şi ar fi avut loc şi înlăturarea monopolului roşu din conducerea majorităţii judeţelor (29 la număr cu conducere de stânga)
În celelalte localităţi fierbinţeala alegerilor şi a băuturilor (reci) ia unora minţile şi se dedau la acte de violenţă nepermise pentru anul 2020.
# Purtaţi mască!
# Respectaţi regulile impuse de către autorităţi! Respectând regulile ne respectăm bunicii, părinţii, copiii, pe noi înşişi şi unii pe alţii!
• profesor Dan SĂRARU