Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Editorial Politic

EDITORIAL / De la parada populismului în Parlament, la oportunismul celor de la CCR

Sunt zile de sfârşit de noiembrie cenuşiu în România, cu dramele celor care se luptă cu viaţa şi cu moartea în spitalele publice subfinanţate ale României, cu încercările de a mai obţine câteva voturi pe ultima sută de metri ale unor reprezentanţi de partide politice aflate în campanie electorală pentru parlamentare şi cu nişte judecători constituţionali în aşteptarea rezultatului votului din 6 decembrie pentru a lua deciziile majore în cauzele aflate în raza lor de competenţă.

În Parlament, gălăgioşii userplusişti acompaniaţi de liderul lipsit de substanţă al social- democraţilor au anunţat că vor demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială. Adevărat şi fals în acelaşi timp căci toţi aceşti „viteji” vor obţine probabil un nou mandat de senator sau deputat şi problema pensiei lor speciale ca şi parlamentari rămâne deschisă.

În perioada de după alegerile din decembrie 2016, toate încercările celor de dreapta ( PNL, USR+ şi PMP) de a elimina pensiile speciale introduse de cabinetul Ponta în 2014-2015 au fost sortite eşecului fie prin nediscutarea proiectelor de lege iniţiate, fie prin atacarea la CCR de către cei nemulţumiţi şi declararea neconstituţionalităţii de către aceasta.
După căderea guvernului de tristă amintire Dăncilă în octombrie anul trecut şi instalarea guvernului minoritar Orban 1, toate încercările de rezolvare a problemelor majore cerute de către populaţie (alegeri locale în două tururi de scrutin, alegeri anticipate, eliminarea pensiilor speciale, impozitarea pensiilor speciale) s-au izbit ca de un zid de refuzul partidului care deţinea/ deţine peste 40% din mandatele de parlamentari-PSD sau, atunci când au mimat şi ei că sunt de acord, a sărit în ajutor majoritatea „roşie” a Curţii Constituţionale (alegeri locale în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale).
Atunci când guvernul şi-a asumat răspunderea pentru alegeri anticipate, o majoritate ad-hoc creeată în jurul PSD-ului a depus moţiunea de cenzură şi primul cabinet Orban a căzut (februarie). A apărut însă criza coronavirusului şi cei care au demis guvernul l-au învestit din nou în aceiaşi componenţă sperând „să-şi frângă gâtul” şi au lucrat din plin la lucrul acesta.

Pe lângă problemele grave cu care s-a confruntat şi se confruntă în perioada de după 15 martie, actualul guvern (Orban2) a trebuit să facă faţă şi „cartofilor fierbinţi” livraţi în Parlament de PSD şi acoliţi lor (Alde şi Pro România): mărirea pensiilor cu 40%, dublarea alocaţiilor copiilor şi mărirea salariilor profesorilor. În privinţa măririi pensiilor, de la 1septembrie acestea s-au mărit cu 14% atât cât putea să suporte bugetul actual al României, iar Curtea Constituţională a amânat miercuri pentru data de 13 ianuarie luarea unei decizii cu privire la nesustenabilitatea măririi cu 40% promovată prin lege în Parlament.

Al doilea subiect fierbinte aflat pe masa judecătorilor constituţionali, impozitarea pensiilor speciale contestată la Curte de către Avocatul Poporului şi Î.C.C.J a fost şi ea amânată pentru…8 decembrie, adică imediat după alegeri! 6 din cei 9 judecători ai CCR (Valer Dorneanu- două pensii speciale, Marian Enache- trei pensii speciale, Livia Stanciu, Daniel Morar, Mona Pivniceru, Varga Atilla) sunt într-un grav conflict de interese atunci când vor lua o decizie cu privire la impozitarea propriilor pensii speciale, dar şi ceilalţi trei vor fi în viitor beneficiari ai aceloraşi prevederi legislative…

Alegerile din 6 decembrie au o miză uriaşă (cheltuirea a 79,9 miliarde de euro alocaţi României de Uniunea Europeană în exerciţiul financiar 2021- 2027 dacă vom ştii să facem proiecte eligibile), ne pot apropia de statele dezvoltate cu care suntem asociaţi în U.E. şi NATO sau, din contră, ne pot îndepărta (economic) şi mai mult, iar exodul populaţiei tinere de la noi către vest să continue şi chiar să se amplifice.

# Ieşiţi la vot în 6 decembrie, oriunde vă veţi afla! # Aveţi grijă de voi! # Purtaţi mască! # Păstraţi distanţarea socială! # Respectaţi regulile impuse de către autorităţi!
• prof. Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button