Diverse

EDITORIAL / Champions League, fără favorite certe

Peste o săptămână se reiau întrecerile continentale intercluburi şi ochii tuturor sunt aţintiţi spre meciurile din optimile Ligii Campionilor care, în decurs de… o lună ne propun tur-retur partide foarte echilibrate şi atractive:
PSG – Bayern Munchen
Milan – Tottenham
Brugge – Benfica
Dortmund – Chelsea
Liverpool – Real
Eintracht – Napoli
Leipzig – Manchester City
Internazionale – Porto
Sunt calificate în această fază a competiţiei 4 echipe din Anglia şi tot 4 din Germania, 3 din Italia, 2 din Portugalia şi câte una din Spania, Franţa şi Belgia. Surprinzător, după foarte mult timp, ţara care a câştigat cele mai multe trofee intercluburi supreme europene – Spania- nu se prezintă în primăvara Champions League de anul acesta decât cu o singură echipă, deţinătoarea trofeului şi cea mai titrată competitoare, Real Madrid…
Tot surprinzător este şi faptul că din Anglia şi în Spania, ţările cu cel mai mare succes în această competiţie, echipele care sunt acum pe primul loc în competiţiile interne, Arsenal şi F. C. Barcelona sunt în cea de-a doua competiţie europeană ca şi importanţă, Europa League.
Ca niciodată, nu putem numi o favorită certă la câştigarea trofeului căci forma actuală a echipelor este foarte fluctuantă la cea mai mare parte dintre ele.
Disputarea turneului final al C.M. de fotbal Qatar 2022 în noiembrie- decembrie a afectat foarte mult competiţiile interne. Jucătorii participanţi la acesta s-au întors obosiţi (şi dezamăgiţi, marea majoritate), iar cei care nu au fost prezenţi acolo s-au pregătit la cluburi cu antrenorii şi preparatorii fizici ai acestora, dar fără competiţii oficiale o lună şi jumătate sau chiar două (Germania, Belgia, Portugalia).
Cele două mari „capete de afiş” ale optimilor, PSG- Bayern Munchen (reeditare a finalei „pandemice” din 2020) şi Liverpool- Real Madrid (reeditare a ultimei finale, cea din mai 2022) ne arată o echipă pariziană fără vlagă, cu mulţi accidentaţi (Mbappe, Neymar, Veratti), care nu se ştie dacă vor putea fi recuperaţi. Adversara ei (devenită „tradiţională” în ultimă perioadă), „panzerul” german din Bavaria, a pornit foarte greu motoarele la reluarea campionatului şi în primele trei etape nu a reuşit decât trei rezultate de 1-1, două dintre ele pe teren propriu; victoria de duminică seara cu 4-2 de la Wolfsburg şi revenirea pe primul loc al clasamentului pare să spună că se apropie de sfârşit „minicriza”.
În celălalt meci madrilenii care nu o duc nici ei prea bine pierzând categoric finala supercupei cu Barcelona şi îndepărtându-se (tot de marii rivali catalani) la opt puncte de locul 1 în campionat, întâlnesc o echipă a „cormoranilor” aflată în „cădere liberă”: eliminată din Cupă, eliminată din Cupa Ligii, locul 10 în campionat, mai aproape de locurile retrogradabile decât de cele de Champions League…
Considerată în ultima perioadă mai mereu favorită la câştigarea trofeului, Manchester City echipa care a dominat (aproape) total fotbalul de Premier League în ultimii şase ani, dă semne de oboseală şi de… nervozitate, relaţia dintre Guardiola şi unii dintre elevii săi nefiind deloc comodă, dovadă despărţirea de Cancelo şi nemulţumirile evidente ale lui Halland faţă de stilul de joc al „marelui Pep”.
Să profite oare de această situaţie echipele din linia a 2-a, gen Napoli, lider detaşat în Italia şi cu un oraş care freamătă în aşteptarea unui titlu de foarte mult timp visat?
Să profite Benfica, foarte puternică în faza grupelor şi în campionat, să profite Dortmund care joacă tot mai bine sub conducerea lui Terzic chiar şi fără Halland?
Poate chiar Inter care a reuşit eliminarea Barcelonei pentru al doilea an la rând încă din faza grupelor şi care joacă bine în această perioadă, zdrobind „diavolul milanez” atât în supercupă cât şi în campionat, administrând şi singura înfrângere a napoletanilor în campionat la mijlocul lui ianuarie, în prima etapă de la reluare?
Vom trăi şi vom vedea!
Aveţi grijă de voi!
• Dan-Cătălin Săraru

Articole Similare

Back to top button