Editorial Politic

EDITORIAL / CEDO şi C(P)CR

Ne apropiem cu paşi repezi de momentul ieşirii din ” izolare”. Alte ţări (atinse înaintea noastră de virus) au făcut lucrul acesta. Timid oamenii au început să apară pe străzi în Italia, în Germania, în Marea Britanie, în Franţa şi în Spania adică în ţările cele mai afectate de Covid 19 din Europa, cu peste un milion de îmbolnăviţi şi peste 120.000 de morţi în total.
În 15 mai va fi probabil prima zi după ieşirea din starea de urgenţă; va fi prima zi din starea de alertă. Oamenii din România au început să se pregătească pentru acest lucru. Lumea politică din lume, din Europa şi bineînţeles din România nu stă nici ea pe loc, se mişcă. La noi patru au fost temele principale de discuţii în ultimele zile: respingerea în Camera Deputaţilor a proiectului privind oficializarea limbii maghiare în instituţiile de stat din anumite localităţi şi judeţe din Transilvania (care trecuse tacit de data aceasta în Senat), decizia CEDO, cu privire la solicitarea Laurei Codruţei Kovesi de a se constata că i-a fost încălcat dreptul de a se apăra atunci când a fost destituită de la conducerea DNA şi două decizii de miercuri ale CCR una prin care legea de „tăiere” a pensiilor speciale a fost respinsă (bineînţeles, ce,vă aşteptaţi la altceva?) şi o „perdea de fum” a aceleiaşi CCR care a declarat neconstituţionale amenzile aplicate de către reprezentanţii MAI pe perioada stării de urgenţă.
După cum se vede, cel puţin trei dintre teme au în centrul atenţiei Curtea Constituţională a României, organism care aşa cum îi spune şi numele ar trebui să vegheze la respectarea Constituţiei. Din păcate, acest organism important în funcţionarea unui stat de drept este politizat la maxim, judecătorii fiind numiţi de către partide politice sau oameni politici, nu de către a treia putere în stat însăşi. Ea, Curtea este numită înşelător, CCR, ea este de fapt Curtea Dorneanu sau CPCR, având în vedere componenţa, cu un nomenclaturist comunist de 76 de ani, cu două pensii speciale în fruntea sa. Palma aplicată de CEDO principalei instituţii juridice din România în urma judecării plângerii depuse de către fostul procuror şef de la DNA, Laura Codruţa Kovesi este edificatoare. Tudorel Toader, majoritatea parlamentară pesedisto- udemeristo- aldistă condusă direct la acel moment de către un personaj de tristă amintire, pe nume Liviu Dragnea, dar şi „patronii” aşa zişilor judecători ai Curţii Constituţionale au impus decizia Curţii de eliminare a d-nei Kovesi din fruntea DNA, căci deranja foarte mult pe cei enumeraţi mai sus.
Miercuri, după aproape o jumătate de an de la sesizare de către „Avocatul Poporului”, Curtea a judecat şi Legea tăierii pensiilor speciale, altele decât pensiile de serviciu ale militarilor şi foştilor lucrători MAI. Aflată într-un cras conflict de interese, C(P)CR a judecat speţa, a declarat legea neconstituţională ( păi cum să-şi taie singuri pensiile speciale?) şi, deşi suntem încă în starea de urgenţă şi putea să mai aştepte 9-10 zile, a mai dat şi o hotărâre de neconstituţionalitate a amenzilor aplicate de către MAI persoanelor care nu respectă ordonanţele militare. De ce?
Aşa vor ei (muşchii lor) căci trebuie abătută atenţia în altă parte, iar dacă 9 zile se creează dezordine şi haos prin îndemnul la nesupunere este bine. Pentru cine? Vă las pe dumneavoastră să ghiciţi.
Nu uitaţi: # Staţi acasă/ curte/ grădină # Spălaţi des mâinile cu apă şi săpun # Respectaţi Ordonanţele militare, este spre binele nostru al tuturor!
• profesor Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button