Acasă Diverse EDITORIAL / Brazilia (din nou) favorită la C.M.

EDITORIAL / Brazilia (din nou) favorită la C.M.

255
0

Au mai rămas 54 de zile până la debutul celui mai atipic turneu final de campionat mondial de fotbal din istorie, cel care va avea loc în Qatar în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie2022.
Spun „atipic” pentru că niciodată turneul final nu s-a desfăşurat în zona arabă a lumii şi niciodată în această perioadă de toamnă-iarnă calendaristică.
Naţionalele de fotbal calificate la turneul final cu 32 de echipe turează motoarele la maxim acum, mai ales cele din Europa acolo unde se desfăşoară ultimele meciuri din Nations League.
Franţa, campioana mondială „en-titre” continuă parcursul oscilant din ultima perioadă şi a reuşit doar datorită învinsei sale din finala de acum 4 ani din Rusia, adică naţională Croaţiei să evite retrogradarea în „Divizia B” europeană, terminând grupa pe un deloc onorant loc 3, după Croaţia şi Danemarca.
Germania, penultima campioană mondială, învinsă acum câteva zile acasă de Ungaria(!) nu revine la valoarea şi strălucirea de acum 8 ani atunci când, în Brazilia, a cucerit al patrulea său titlu mondial după un parcurs „de vis” în care a umilit în semifinale Brazilia la ea acasă cu un incredibil 7-1, iar în finală Argentina cu un „sec” 1-0, rupând tradiţia neputinţei europenilor pe tărâm american.
Spania „se caută” vorba lui Cornel Dinu, cu un Luis Enrique care forţează din nou „tiki-taka” cu multi jucători de la Barcelona, dar fără mari realizări, meciul din această seară cu Portugalia fiind decisiv în a arăta ce poate „furia roja” în acest moment.
Italia nici măcar nu s-a calificat la turneul final…
În formă foarte buna „surorile” Serbia şi Croaţia promit lucruri importante, la fel ca şi celelalte două surate din nord-vestul continentului, Belgia şi Olanda (nu mă pot obişnui cu denumirea „Țările de Jos, nicicum). În mare formă par a fi şi Danemarca re-născutului Eriksen, şi Portugalia lui Cristiano Ronaldo.
Dincolo, în America de Sud dorinţa de revanşă este mare căci după titlul cucerit de Brazilia lui Ronaldo şi Rivaldinho în 2002, doar Argentina a mai prins o finală (cea amintită mai sus pe Maracana braziliană cu Germania, în 2014). În rest numai finale „europene”, indiferent unde au avut loc turneele finale: Italia-Franţa în 2006 (în Germania), Spania-Olanda în 2010 (în Africa de Sud) şi Franţa-Croaţia(!) în 2018 în Rusia.
Conduse de cei doi „magi” foarte buni prieteni de dincolo de Atlantic, Messi şi Neymar, Argentina şi Brazilia pregătesc intens turneul final cu amicale în America sau Europa în care ambele naţionale strălucesc.
Neymar, cel mai talentat şi mai strălucitor brazilian de la Ronaldinho încoace, are probabil o ultimă şansă de a deveni campion mondial cu selecao sub comanda lui Tite. Ultimele rezultate ale naţionalei „auri-verde”, cele din acest an, dar şi primul loc în clasamentul FIFA pe naţiuni confirmă statutul de mare favorită la câştigarea celui de al şaselea titlu din istorie de către brazilieni.
4-0 cu Paraguay în februarie, 4-0 cu Chile şi 4-0 în Bolivia în martie, 5-1 în Coreea de Sud şi 1-0 în Japonia în turneul asiatic din iunie, 0-0 cu Argentina tot în iunie şi 3-0 cu Ghana acum câteva zile sunt rezultatele care dau mari speranţe sutelor de milioane de suporteri cariocas.
Suporteri care nu uită însă că principalele adversare vin de pe „bătrânul continent”, iar la turneul final pot interveni (şi au intervenit întotdeauna) mari surprize…
Ultimul prim „11” aliniat de Tite în meciul cu Ghana, a adus pe teren 6 jucători care activează în Premier League (Alisson, Thiago Silva, Telles, Paqueta, Casemiro şi Richarlison) 3 jucători în Spania la Real şi Barca( Militao, Vinicius jr. şi Rafinha) şi doi (poate cei mai importanţi) la PSG în Franţa, căpitanul Marquinhos şi superstarul Neymar.
Sud- americanii au înţeles că fotbalul mileniului 3 se joacă la marile echipe de club din Europa şi acestea sunt „pline” cu brazilieni, argentinieni, dar şi uruguayeni sau columbieni de mare valoare.
Turneul final se apropie cu paşi repezi căci zilele noastre toate se succed cu repeziciune şi iubitorii fotbalului au început să parieze pe ţara care va ieşi campioană naţională.
Voi pe cine pariaţi?
Aveţi grijă de voi!
• Dan-Cătălin Săraru