Editorial Politic

EDITORIAL / Bătăliile politice ale începutului de an 2021

La mulţi ani tuturor! Surpriza cea mare a sfârşitului de an 2020 a fost rapiditatea cu care, după două săptămâni de incertitudine, cele trei forţe politice ale actualei coaliţii de guvernare, PNL, USR-Plus şi UDMR, au reuşit să treacă peste orgolii, să lase fiecare din pretenţii şi să o dea la pace în negocierile dure pentru funcţiile importante din Guvern şi din Parlament.

După 20 decembrie, coaliţia a funcţionat foarte bine şi aidoma alianţei PSD-ALDE de acum patru ani a nominalizat rapid titularii ministerelor şi a trecut şi mai rapid prin audierile candidaţilor la fotoliile de miniştrii în comisiile parlamentare, toţi primind bineînţeles aviz favorabil, datorită majorităţii parlamentare create. Guvernul Câţu a primit investirea în parlament, a depus jurământul la Palatul Cotroceni în prezenţa şefului statului şi a purces la treabă căci avea doi cartofi fierbinţi lăsaţi de PSD şi care trebuiau scoşi din jăratec: amânarea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene şi amânarea măririi amenzilor de circulaţie de la 1ianuarie 2021.
Concomitent cu înţelegerile guvernamentale s-au împărţit şi funcţiile parlamentare spre nemulţumirea noului partid intrat în parlament pe fondul absenteismului major de la vot în 7 decembrie 2020 (AUR).

Ludovic Orban a obţinut ceea ce şi-a dorit mai mult adică funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor poziţie din care poate urgenta discutarea şi aprobarea legilor importante cerute de situaţia politică actuală şi de populaţie.

În principalele două partide ale coaliţiei parlamentare PNL şi USR-Plus sunt lupte interne pentru putere căci fiecare dintre ele va avea congres în această primăvară: PNL- congres ordinar pentru alegeri, iar USR-Plus- congres de fuziune a celor două formaţiuni politice şi de alegere a conducerii.

De rezultatul alegerilor interne depinde în mare măsură şi rezultatul evoluţiei ulterioare a celor două partide căci preşedinţii care vor fi aleşi vor fi, probabil şi candidaţii la cea mai înaltă funcţie în stat în 2024.

PSD-ul face ceea ce ştie mai bine atunci când este în opoziţie, adică incită sindicatele pe care le-a subordonat politic din 1990 încoace şi sub mantia ocrotitoare a CCR(PCR)- ului aşteaptă să dea lovitură după lovitură coaliţiei aflată la guvernare. Va pierde polul de putere reprezentat de „avocatul poporului” căci Rebate Weber are zilele numărate în fruntea acestei importante instituţii, C. Diaconescu şi A.Birchall fiind în joc de glezne pentru a o înlocui.

AUR continuă populismul deşănţat din timpul campaniei electorale, îndemnând populaţia la nesupunere fiscală şi la nevaccinare împotriva Sars-Cov2, dar zilele trecute a primit două lovituri dure pe această temă: moartea actorului Bogdan Stanoevici şi decizia B.O.R de a susţine procesul de vaccinare luând exemplul catolicilor reprezentaţi de Papa Francisc.
# Aveţi grijă de voi! # Respectaţi regulile impuse de către autorităţi! #Eu mă vaccinez!
• profesor Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button