Diverse

ECHIPELE NAŢIONALE, PE TEREN

ISTORIA EUROPENELOR

Episodul 2

România, eliminată de Ungaria în sferturile de finală ale ediţiei din 1972, după trei meciuri

Ediţia din 1972, a patra, a însemnat un pas înainte pentru naţionala României. Am făcut parte din Grupa I preliminară, înregistrând rezultatele: 3-0 (Dumitrache – 2, Radu Nunweiller) şi 4-0 (Iordănescu, Lupescu, Dembrowski şi Lucescu) cu Finlanda, 2-0 (Lupescu, Lucescu) şi 0-0 cu Ţara Galilor, 2-1 (Dembrowski şi Dobrin) şi 0-1 cu Cehoslovacia, în urma cărora am ocupat locul întâi. Au urmat partidele eliminatorii cu Ungaria. La Budapesta, a fost 1-1 (Sătmăreanu) şi la Bucureşti tot egalitate, 2-2 (Dobrin, Neagu), ajungându-se astfel la un meci de baraj, care a avut la Belgrad, în mai 1972. Aici am pierdut cu 2-1 (Neagu), printr-un gol decisiv înscris de Szoke, cu două minute înainte de finalul partidei! Angelo Niculescu antrena atunci o echipă ce făcuse o figură frumoasă, cu doi ani înainte, la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic: Răducanu, Sătmăreanu, Lupescu, Dinu, Deleanu, Hălmăgeanu, Dumitru, Radu Nunweiller, Lucescu, Dobrin, Neagu, Domide, Iordănescu, Dembrowski.
Turneul final al Campionatului European din 1972 s-a desfăşurat în Belgia: RFG – BELGIA 2-1 şi URSS – UNGARIA 1-0 în semifinale, BELGIA – UNGARIA 2-1 (Lambert, Van Himst, respectiv Ku) în finala mică şi RFG – URSS 3-0 (Gerd Muller – 2 şi Wimmer) în ultimul act.

De la turneul final din 1976, s-a renunţat la rejucarea meciurilor în caz de egalitate

O noutate adusă de ediţia din 1976 este aceea că s-a renunţat la rejucarea meciurilor terminate la egalitate, adoptându-se sistemul cu prelungiri şi lovituri de departajare. Românii au fost repartizaţi în grupa a patra a preliminariilor şi au terminat pe locul secund, neînvinşi (!), în urma Spaniei, dar cu 5 remize şi doar o victorie! A fost 0-0 la Copenhaga şi 6-1 (Dudu Georgescu – 2, Crişan – 2, Lucescu şi Dinu) la Bucureşti (în faţa a 60000 de spectatori prezenţi pe „23 August”) cu Danemarca, 2-2 (Dudu Georgescu şi Iordănescu) la Bucureşti şi 1-1 (Crişan) la Madrid cu Spania, 1-1 (Dudu Georgescu – în minutul 21 şi McQueen – în penultimul minut!) la Bucureşti şi 1-1 (Crişan) la Glasgow, cu Scoţia. Este momentul să amintim echipa care a reuşit, totuşi, un comportament meritoriu: Răducanu, Cheran, Sătmăreanu, Gabriel Sandu, Anghelini, Dinu, Dumitru, Dobrin, Kun, Crişan, Dudu Georgescu, Balaci, Lucescu. La câteva luni de la ultimul joc, Ştefan Kovaci i-a luat locul lui Valentin Stănescu la cârma nationalei şi a adus nume noi în echipă, cum ar fi Manea, Octavian Ionescu, Atodiresei, Florea, Sameş, Boloni, Troi.
În ambele semifinale de la turneul final, disputat în Iugoslavia, s-au înregistrat remize şi s-au jucat prelungiri: CEHOSLOVACIA – OLANDA 3-1 si RFG-IUGOSLAVIA 4-2. Pentru locul al treilea OLANDA a întrecut gazdele, IUGOSLAVIA, cu 3-2, iar în finala CEHOSLOVACIA (outsider în acel moment) a învins puternica echipă a RFG, cu 2-2 în minutul 120 şi 5-3 la penaltiuri.

Românul Nicolae Rainea a arbitrat finala RFG – Belgia (2-1), care a avut loc în 1980

La ediţia din 1980, echipele calificate la turneul final din Italia au fost împărţite în două grupe de câte patru, urmând ca formaţiile de pe locul întâi să dispute ulterior finala mare, iar cele de pe locul secund finala mică. România nu a realizat un parcurs bun, ocupând locul trei în grupă, după 2-2 (Dudu Georgescu – 2) şi 0-1 cu Spania, 2-0 (Mulţescu, Marcel Răducanu) şi 1-1 (Augustin) cu Cipru (!) şi 3-2 (Sameş – 2 şi Iordănescu), respectiv 1-2 (Marcel Răducanu) cu Iugoslavia. Au mai apărut atunci în lotul echipei noastre Ştefănescu, Vigu, Romilă, Doru Nicolae şi Aurel Rădulescu.
În finala pentru locul 3 a avut loc un meci dramatic, încheiat cu 1-1 după 90 de minute şi 9-8 după loviturile de departajare în disputa CEHOSLOVACIEI cu ITALIA, iar în finala mare RFG a învins BELGIA (!) cu 2-1 (două goluri Hrubesch, respectiv Vandereychen) pe Stadio Olimpico din Roma, într-un meci arbitrat de românul Nicolae Rainea.
(Va urma)

• Iulian VERNESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button