Acasă Diverse Două handbaliste vâlcene, suspendate de FRH după scandalul de dopaj de la...

Două handbaliste vâlcene, suspendate de FRH după scandalul de dopaj de la Brașov

682
0

În urmă cu câteva săptămâni, handbalul românesc a fost dat peste cap de o veste venită dinspre Agenția Națională Anti-Doping. Mai multe jucătoare de la vicecampioana de iarnă din Liga Florilor, Corona Brașov, sunt suspectate că ar fi urmat terapii cu laser intravenos, interzise de WADA. Până se va face lumină în acest caz, Federația Română de Handbal, prin Comisia de Disciplină, a decis suspendarea provizorie din activitatea sportivă a majorității jucătoarelor de la Brașov. Deciziile au venit pe rând, în 25 noiembrie, 26 noiembrie și 29 noiembrie, luându-se în considerare hotărârile Comisiei de Audiere a sportivilor și a personalului asistent. 19 jucătoare se află în această situație. Printre ele se regăsesc și două vâlcence, fiicele unor mari handbaliste ale României și ale Oltchim-ului, Mariana Tîrcă, respectiv Simona Gogîrlă. Sorina Tîrcă (care s-a născut la Vâlcea, chiar dacă ulterior s-a stabilit, alături de părinți, la Brașov) și Alicia Gogîrlă sunt două jucătoare tinere, una chiar junioară (Alicia), ambele de mare valoare. Alicia era oricum scoasă din circuit. La un meci disputat pentru Corona în campionatul de junioare, s-a accidentat grav și a ajuns pe masa de operație. A suferit o ruptură de ligamente. Va face recuperarea la Vâlcea. Va lipsi de pe teren minim 6 luni. Rămâne de văzut care va fi decizia finală în cazul scandalului de dopaj. Gogîrlă și Tîrcă se află în stare de suspendare provizorie din 29 noiembrie până la data stabilită conform hotărârii ANAD.

În afara acestora, au mai fost sancționate cu suspendare provizorie jucătoarele: Bianca Bazaliu, Daciana Hosu, Cristina Laslo, Eliza Buceschi, Daria Bucur, Ana Maria Lopătaru, Natasha Nolevska, Alexandrina Neagu, Mihaela Popescu, Andreea Pătuleanu, Ivona Pavicevic, Victoriya Tymoshenkova, Andreea Chiricuță, Andreea Ciuciulete, Elaine Gomes Barbosa, Eugenia Lăcătuș și Oana Căprar.

În privința echipei, Comisia de Disciplină din cadrul FRH a transmis că ”amână luarea unei decizii până la data de 05.12.2019, dată până la care clubul CSM Corona Brașov are posibilitatea să formuleze apărare în sensul art.12 și 72 lit. e) din Statutul FRH raportat la art. 47 din Legea 227/2006 republicată”.

Deciziile în cazul de la Brașov sunt de luat în seamă și de SCM Rm. Vâlcea. Echipa de handbal vâlceană ar trebui să joace contra Coronei în ultima etapă a turului, pe 11 ianuarie. În cazul în care Corona va fi retrogradată, i s-ar anula rezultatele de până acum, inclusiv cel cu CSM București (încheiat la egalitate, 30-30). Astfel, vicecampioana s-ar apropia la doar trei puncte de Vâlcea, iar pentru SCM s-ar complica lupta pentru apărarea titlului național. (S.S.)