Acasă Diverse Diferenţa dintre o chitară 3/4 şi una 4/4 ?

Diferenţa dintre o chitară 3/4 şi una 4/4 ?

71
0

Sa te simti confortabil cu instrumentul la care canti este unul dintre factorii cheie care iti permit sa te dezvolti ca muzician. Fiecare chitarist s-a confruntat la un moment dat cu o alegere intre chitara 3/4 vs dimensiune completa, deoarece fiecare tip de chitara poate fi util in diferite etape ale procesului de invatare a chitarei.

Unul dintre primele lucruri pe care le vei observa atunci cand incepi sa cauti o chitara noua este ca acestea variaza in dimensiune. Chiar si o ukulele poate fi considerata o chitara care va arata cat de larga este cu adevarat selectia de dimensiuni de chitara.

Desi o chitara 3/4 este semnificativ mai mare decat o ukulele, este totusi suficient de mica pentru ca copiii sau adultii care nu au degete lungi sa poata canta fara sa se chinuie sa ajunga la notele joase. Comparatia  intre chitara 3/4 si dimensiunea completa va analiza mai atent modul in care aceste tipuri de chitara difera si te va ajuta sa determini care dintre ele este cea mai buna alegere pentru tine.

Principalele diferente dintre chitara 3/4 , 4/4 :

Chitara 3/4 are dimensiunile de 36 x 13 inch, in timp ce dimensiunile unei chitare de dimensiune completa sunt in jur de 40 x 15 inch.

Chitara de dimensiune completa are o lungime a scalei care este mai mare de 24 inch, in timp ce lungimea scalei la o chitara 3/4 este intre 20 si 24 de inch.

Chitarele 3/4 nu au o tensiune mare a corzilor, in timp ce o chitara de dimensiune completa mentine tensiunea corzilor, ceea ce mentine instrumentul in ton.

Chitarele de dimensiune completa pot costa mii de dolari, in timp ce o chitara 3/4 poate fi achizitionata la un sfert din pretul unei chitari 4/4.

Chitara de dimensiune completa produce un ton caracteristic bogat, in timp ce chitarele 3/4 adesea nu au capacitatea de a reproduce acel sunet.

Desi aceleasi seturi de coarde pot fi utilizate pe chitare acustice de dimensiune completa si chitare 3/4, producatori precum D’Addario ofera seturi de coarde care sunt concepute special pentru chitare 3/4.

A invata sa citesti acordurile de chitara este doar primul pas catre a sti cum sa le canti. O chitara 3/4 este o alegere excelenta pentru prima chitara, deoarece dimensiunea sa faciliteaza exercitiile cu degetele, deoarece nu trebuie sa acoperi prea mult spatiu. O chitara 3/4 este o alegere deosebit de buna pentru copiii intre 8 si 12 ani care abia incep sa invete sa cante la chitara, deoarece este mai bine ajustata la inaltimea lor.

Cu toate acestea, adultii pot gasi confortabil sa cante la chitara 3/4, mai ales daca au dificultati in a atinge tonurile mai joase sau fretele superioare la chitarele de dimensiune standard.

De asemenea, este important sa intelegi ca chitara 3/4 are aceleasi parti ca o chitara de dimensiune completa, iar obtinerea unei chitare de dimensiuni mai mici nu va afecta experienta de a canta la chitara.

Caracteristici cheie:

-Majoritatea modelelor de chitara 3/4 au corp din mahon;

-Lungimea scalei variaza de la 20 la 24 de inci;

-Exista 18 sau mai putine frete pe gat;

-Gaturile pot fi din okume, lemn de trandafir sau paltin;

-Toate chitarele 3/4 au un suport care gazduieste chei de acordare;

-Poti folosi seturi obisnuite de corzi de nailon pentru chitara 4/4 si 3/4

Dimensiunea reala a unei chitare 3/4 variaza de la un model la altul, dar, ca regula generala, lungimea lor nu depaseste 36 de inch. Latimea unei chitare de 3/4 este de obicei de aproximativ 13 inci, dar daca corpul unei chitare este mai lat de atat, inseamna ca nu este o chitara de 3/4.

Aproape ca nu exista diferente in ceea ce priveste modul in care arata corpurile chitarelor 3/4 si ale chitarelor full size, asa ca daca nu comparati dimensiunile lor, va fi dificil sa le diferentiezi.

Datorita dimensiunii generale mai mici, lungimea scarii la o chitara 3/4 este mai mica si nu depaseste 24 de inci. In consecinta, exista mai putina tensiune in corzi si este mai usor sa apesi pe o coarda sau sa o indoiesti.

Este demn de remarcat faptul ca lungimea scalei afecteaza atat redarea, cat si tonul, astfel incat o chitara 3/4 nu va suna la fel de bine ca o chitara de dimensiune completa, desi este mai usor sa canti. Tensiunea scazuta a coardelor are un dezavantaj major. Chitarele 3/4 tind sa se dezacordeze mai repede decat chitarele de dimensiune completa, deoarece corzile lor sunt putin slabite. Drept urmare, chitaristii incepatori pot indoi o coarda chiar daca nu planuiau sa faca ceea ce poate schimba modul in care suna un acord de putere sau orice alt acord. Asa ca, desi nu sunt grele la varful degetelor, poate fi necesar sa faci acordajul unei chitari 3/4 la fel de des ca o data pe ora. Aceste chitare ar trebui considerate in primul rand chitare de practica, deoarece sunetul lor nu este de obicei suficient de bun pentru spectacole live.

In plus, alegerea ta de corzi de chitara va afecta sunetul instrumentului, asa ca ar trebuie sa incerci mai multe instrumente diferite inainte de a te multumi cu setul care produce cel mai bun sunet.

Chiar si asa, o chitara 3/4 poate fi folosita pentru a canta orice gen de muzica, de la clasic la pop, ceea ce o face potrivita pentru sesiunile de jam informal sau pentru chitaristii incepatori care inca invata cum sa foloseasca acest instrument.