Diverse

Dezastru în Sala Traian!

fiera picOltchim – Itxako 22-25 (12-11)

* „galacticele” au fost aduse cu picioarele pe pământ de campioana Spaniei
* şansele de calificare în semifinale sunt acum minime, odată cu eşecul suferit în Polivalenta vâlceană
* rezultatul negativ înregistrat de campioana României a inflamat spiritele la Oltchim, unde, se pare, este luată în calcul şi înlocuirea antrenoarei daneze Anja Andersen

După rezultatul meciului dintre Krim şi Buducnost, formaţia vâlceană îşi făcea deja calcule pentru semifinale. Oltchim avea nevoie de o victorie, la cel puţin două goluri diferenţă, care-i era la îndemână, în meciul cu Ixako, pentru a-şi spori şansele de a ajunge, pentru al doilea an consecutiv, între cele mai bune patru formaţii ale Europei. Chimistele s-au cam obişnuit, însă, să ofere surprize în ultimul timp, aşa că aşteptările erau diferite. Totuşi, în toate variantele era luată în calcul o victorie a Oltchim-ului, ţinând cont şi de faptul că meciul cu Itxako s-a jucat la Vâlcea, acolo unde puţine echipe au reuşit să pună probleme. De această dată, însă, „galacticele” au oferit o surpriză neplăcută fanilor, care au fost nevoiţi să accepte o înfrângere. Un eşec ce ar putea echivala cu eliminarea din lupta pentru semifinale şi implicit pentru cucerirea trofeului Ligii Campionilor. Oltchim a pierdut cu Itxako, din nou (!), ideea „handbalului cu zâmbetul pe buze” a cam dispărut acum, a apărut îngrijorarea şi mai ales dezamăgirea. Inovaţiile Anjei Andersen nu şi-au atins scopul, şanse de calificare sunt compromise, astfel că după acest meci am revenit cu picioarele pe pământ. Aşa cum atrăgea cineva atenţia, facem parte dintr-un sistem obişnuit cu comunismul şi poate ideea de libertate ne sperie şi nu poate fi valabilă la noi. Handbalul românesc, în speţă Oltchim-ul, a cunoscut rezultate, nu maxime, e adevărat, atunci când s-a lucrat în condiţii de presiune, cu frică şi atunci când a existat un comportament agresiv din punct de vedere verbal din partea antrenorilor. Dacă totuşi ţinem cont de cele spuse de Andersen, procesul început de antrenoarea daneză este unul de durată şi are nevoie de timp pentru a putea fi văzute rezultatele. Deocamdată, până când se va juca handbal la Vâlcea aşa cum îşi doreşte Anja, rămânem cu amărăciunea, probabil, a ratării unui moment important pentru istoria handbalului românesc şi al Oltchim-ului.

„Ibericele” n-au cedat niciun moment

Deşi le caracterizează începutul bun de partidă, chimistele nu au intrat în joc aşa cum şi-ar fi dorit, în meciul cu echipa spaniolă. Itxako a părut că deţine iniţiativa, şi-a impus jocul pe care l-a condus minute bune din prima repriză. Am deschis scorul, oaspetele au egalat prin Barbosa, tot fosta jucătoare a Rulmentului fiind şi cea care a majorat avantajul echipei sale la două goluri: 1-3. Vâlcencele au continuat să nu se regăsească pe faza de atac, s-au comis multe greşeli neforţate şi în ciuda intervenţiilor salvatoare ale Talidei Tolnai, n-am reuşit să anulăm handicapul. Oaspetele s-au distanţat pe fondul lipsei de eficacitate a Oltchim-ului în atac. Timp de 14 minute n-am reuşit să marcăm, „seceta” fiind stopată de Elisei, care a reuşit să puncteze pentru 2-4 la jumătatea reprizei. Vizitiu a dat apoi tonul revenirii formaţiei vâlcene, care, după timpul de odihnă cerut de Andersen, a reuşit egalarea. Nechita, în minutul 26, dintr-o poziţie neobişnuită, de pe extremă stânga, a marcat pentru 8-8, iar în minutul 28, tot Ada, pe contraatac, a punctat pentru 10-9, moment important pentru vâlcence, întrucât a fost primul din repriza inaugurală, după cel din primele secunde, în care galacticele s-au aflat la conducere. Tot Nechita a făcut să conducem apoi cu 12-10, am avut şansa de a majora avantajul, însă în cele din urmă primul mitan s-a încheiat la scorul de 12-11, o diferenţă prea mică în comparaţie cu aşteptările şi cu ceea ce ar fi fost necesar pentru Oltchim. Totuşi, finalul primei reprize, a dat speranţe suporterilor campioanei României pentru partea secundă.

Finalul a adus multă dezamăgire pentru români

Repriza secundă a început la fel cum s-a şi încheiat primul mitan: gazdele la timonă şi oaspetele alergând după egalare. Spanioloaicele s-au luptat ca nişte leoaice pentru şansa lor, pe care până la urmă aveau să şi-o valorifice. Tolnai a salvat Oltchim-ul din numeroase situaţii dificile, însă au fost multe greşeli în tabăra vâlceană care ne-au costat pe final. Arbitrii sârbi au luat decizii ce le-au avantajat pe jucătoarele din Spania, am jucat mult în inferioritate numerică şi până la urmă acest dezavantaj s-a reflectat pe tabelă. În ciuda greşelilor inexplicabile din ofensivă, chimistele au continuat să deţină iniţiativa până în minutul 56 (scor 20-20). Apoi ne-au oferit un final nebun, solicitant pentru orice suporter adevărat. Din păcate, la fel ca în Spania, n-am reuşit să gestionăm cum trebuie ultimele minute. Au fost în total şase minute fără gol pentru vâlcence, Itxako a venit ca un tăvălug peste chimiste care s-au văzut nevoite să se declare învinse, spulberând astfel visul oricărui microbist român, vizavi de aducerea la Vâlcea a trofeului Ligii Campionilor. Oltchim – Itxako s-a încheiat la scorul de 22-25, o victorie mai categorică a ibericelor chiar şi decât în Spania, care a dus spre o mare dezamăgire la Vâlcea. Oltchim se vede acum nevoită să invoce divinitatea pentru ultimele două partide. Pentru a mai ajunge în semifinale, formaţia vâlceană are nevoie de două victorii în deplasările din Muntenegru şi Slovenia şi de mult noroc pentru a i se putea crea o situaţie favorabilă.
Pentru Oltchim au punctat: Ardean (6 goluri), Nechita (4), Pidpalova (3), Ozel (3), Vizitiu (2), Beşe (1), Managarova (1), Farcău (1) şi Manea (1).
Itxako a marcat prin: Fernandez (7), Barbosa (5), Martin (4), Şoit (3), Egozque (2), Barno (2), Turey (1), Pinedo (1).

Stanca, lăsată din nou în afara lotului

Pivotul campioanei României, Ionela Stanca, una dintre cele mai constante jucătoare ale Oltchim-ului până la venirea Anjei Andersen pe banca tehnică a chimistelor, pare a nu fi pe placul danezei. La fel ca în primul meci din grupele principale, de la Vâlcea, cu Buducnost, antrenoarea „galacticelor” a decis şi de această dată să nu mizeze pe Ionela Stanca. Pe lângă aceasta, au mai fost lăsate pe margine Smedescu, Ţăcălie, Han, Geiger şi Neagu, iar în ultimul moment s-a renunţat la Szucs şi Curea.

Neagu, doar pe bancă
* jucătoarea va fi aptă în eventualitatea unor semifinale

La fel ca în precedenta partidă din Liga Campionilor, Cristina Neagu a asistat la meciul Oltchim-ului cu Itxako doar din postura de antrenor secund. „Briliantul” formaţiei vâlcene a revenit din Danemarca, Belgia şi Austria, acolo unde a efectuat câteva controale medicale, însă nu este încă aptă de joc. După şedinţele de presopunctură la care a fost supusă, i-a fost prescris un tratament, ce o mai ţine pe margine câteva săptămâni. După acest tratament va efectua un test prin rezonanţă magnetică pentru a se putea stabili dacă afecţiunea de care suferă a dispărut sau nu. Deocamdată se ştie că Neagu, cea mai bună jucătoare a lumii în 2010, va absenta de pe teren cel puţin până la începutul lunii aprilie şi ar putea fi aptă de joc abia în semifinalele Ligii Campionilor, dacă Oltchim va izbuti să ajungă acolo.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button