Opinii

Despre Dorin Rădoi… cu respect

COLŢUL MICROBISTULUI

Dorin Rădoi, experimentatul mijlocaş al echipei Damila Măciuca, s-a născut în 1976, în judeţul Vâlcea şi, de-a lungul carierei, a jucat la echipe cu tradiţie din fotbalul românesc, printre care amintesc doar UTA Arad, Pandurii Tg. Jiu, Extensiv Craiova sau CFR Timişoara. Acum, la finalul perioadei de performanţă, a ales să pună umărul la încercarea echipei finanţată de fraţii Niţu de a promova în Liga a 2-a. Un jucător pentru care balonul rotund nu are secrete, tipul „cărăuşului” din linia mediană, acel fotbalist care scoate cu uşurinţă balonul din „lipsa de spaţiu” de la mijlocul terenului sau poate  lăsa orice atacant singur cu mingea în faţa porţii goale. E bine să nu uităm că Dorin Rădoi a fost cel ales de Victor Piţurcă, actualul selecţioner al României, ca viitorul număr 10 de la Steaua anilor 2000. O accidentare a pus capăt acestui traseu al carierei, iar la Steaua a ajuns, în locul lui, nimeni altul decât Mirel Rădoi. Ce şansă şi neşansă într-un singur nume.
Dorin Rădoi este unul dintre fotbaliştii talentaţi al Vâlcii, care a trebuit să plece de tânăr să joace la alte echipe de pe alte meleaguri, pentru că la Rm. Vâlcea s-a rupt căruţa cu „specialişti” în fotbal. Să facem un calcul sumar: câţi jucători de fotbal vâlceni au făcut cariere în ţară şi străinătate după 1989 şi câte meciuri au jucat aceştia la echipa fanion a Vâlcii, fie că s-a numit Chimia, FC Vâlcea sau CSM Rm. Vâlcea. Vom avea două unităţi de măsură opuse: mulţi fotbalişti talentaţi – victime ale „specialiştilor” locali şi puţine meciuri adunate de aceştia sub culorile echipei fanion.
Nu sunt prieten cu Dorin Rădoi, nici măcar amic. Am schimbat ocazional două-trei vorbe, dar mi-am dat seama că este un băiat de caracter, fără fiţe şi pasionat de fotbal.  În ultimele luni, am avut ocazia să-l văd pe viu la meciurile oficiale sau amicale pe care Damila Măciuca le-a disputat. Ştiu, totodată, că este o vorbă în popor „cine nu are bătrâni să-şi cumpere”, iar orice echipă de fotbal are nevoie de un lider profesional, la care cei mai tineri se pot raporta. Cunoscându-i ambiţia şi modul cum se pregăteşte, sunt convins că Dorin mai poate juca fotbal cu randament încă doi-trei ani.
Articolul de faţă este şi un pretext pentru a-mi exprima respectul faţă de astfel de fotbalişti de genul lui Dorin Rădoi. De-a lungul judeţului Vâlcea vom găsi aproape în fiecare zonă oameni pasionaţi de sportul-rege trecuţi de 30, poate 40 sau chiar 50 de ani, care încă mai joacă fotbal. Cine oare nu a auzit de „Dobay”, jucătorul lui Dinamo Rm.Vâlcea, care la 46 de ani juca pe Electra cu genunchiul bandajat sau de Puiu Niţulescu, actualul antrenor de la AS Şirineasa. Dacă vorbim de jucători consacraţi la nivel naţional, care au ales să joace fotbal şi după o anumită vârstă, putem aminti aici pe „Ţeţe” Vlădoi, Cosmin Ursu, Alin Savu sau Alin Pufu. Nu-l pot însă uita nici pe „profesorul” Iancu Carabageac, cel care a jucat fotbal mulţi ani după ce un jucător şi-ar fi pus ghetele în cui.
Am plecat de la Dorin Rădoi şi am ajuns la Iancu Carabageac, iar pentru astfel de oameni, nu putem avea decât o singură atitudine… RESPECT!

• Gabriel ALBINARU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button