Politica

Deputatul Cazan, despre consilierii PNL de la Rm. Vâlcea: “mercenari politici”, “au tranzacţionat în interes personal şi de grup voturile cetăţenilor”

  • Care este cel mai important obiectiv pe care îl aveţi ca deputat de Vâlcea?

Realizarea drumului expres Tigveni – Rm. Vâlcea este, bineînţeles, prioritatea numărul unu a mandatului meu, a Guvernului României şi a tuturor vâlcenilor, care au nevoie de o astfel de conectare la viitoarea autostradă Sibiu – Piteşti. De acest obiectiv depinde dezvoltarea economică a judeţului Vâlcea, evoluţia noastră şi mărirea anvelopei salariale în zonă. Dacă nu realizăm acest drum expres, este imposibil să ne dezvoltăm în ritmul pe care ni l-am propus şi pe care îl dorim cu toţii.

  • Este un obiectiv realizabil, depinde de ceva sau de cineva atingerea lui?

Depinde de Guvern, dar mai mult depinde de premier, de domnul Florin Cîţu, vâlcean de-al nostru. Când a venit la Vâlcea, primarii l-au rugat să realizeze la Vâlcea ceea ce a realizat Emil Boc, la Cluj. Investiţia în acest drum ar duce cu siguranţă la o creştere economică esenţială atât pentru judeţul nostru, cât şi pentru restul Olteniei şi pentru ţară în general.

  • A fost singura solicitare a primarilor sau au mai fost şi altele? Şi ce le-a răspuns premierul?

Le-a promis că va face tot posibilul să realizeze acest obiectiv. Şi îl va realiza, nu mă îndoiesc, pentru că este cel mai important obiectiv de investiţii pentru judeţul Vâlcea.

  • Ce alte obiective majore aveţi în agendă?

Proiectul cu finanţare prin POIM 2014-2020, care vizează reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi canalizare din judeţul Vâlcea este, la fel, o prioritate. Este un proiect care trenează de un deceniu. În acest moment, sunt în discuţii cu cei de la ADI Apa Vâlcea pentru deblocarea, lansarea şi accelerarea acestei investiţii. Din ceea ce ştiu, la nivel guvernamental, se doreşte foarte mult implementarea acestui proiect şi atât premierul, cât şi ministrul Fondurilor Europene sunt interesaţi să începem şi acest obiectiv, în aşa fel încât, într-un timp cât mai scurt, vâlcenii să aibă acces, în număr cât mai mare, la alimentare cu apă şi canalizare.

  • În legătură cu acest proiect, cei de la Bucureşti au cerut o serie de clarificări. Au solicitat, de exemplu, analize ale apei din localităţile potenţial beneficiare… pe ultimii ani, iar multe nu le au.

În momentul acesta, cel mai important lucru este să se deblocheze cele 20 de milioane de euro necesare pentru finalizarea lucrărilor rămase de executat şi de recepţionat pe proiectul precedent. Şi cred că se va reuşi şi acest lucru. Vor scoate apoi la licitaţie toate tronsoanele de apă şi canalizare, pe proiectul nou. Probabil cu clauză suspensivă, vom vedea!

  • Iniţial, în proiect, erau cuprinse 46 de localităţi. 10 au fost eliminate. Pentru primarii acestora din urmă, ce sfat aveţi? Către ce program să se orienteze?

Frânceşti este una dintre comunele scoase din POIM-ul pentru apă şi canalizare. Ce poate face? Păi, vă reamintesc că, în aprilie, am dat o hotărâre de guvern care facilitează finanţarea UAT-urilor scoase. Deci aceste localităţi vor beneficia de finanţare prin acea ordonanţă. Când se va semna contractul de finanţare pe POIM, vor primi bani şi cele 10 localităţi despre care vorbeaţi.

  • PNL este la guvernare de 2 ani. Sunteţi mulţumit de rezultatele guvernării?

Având în vedere situaţia pandemică, sunt foarte mulţumim. Creşterea economică de la fiecare trimestru mă bucură şi sper că va merge din ce în ce mai bine. Din septembrie, vor fi lansate două mari programe de investiţii, care sunt convins că vor avea un efect extraordinar. Primul program – Anghel Saligny are scopul de a reduce diferenţele, ca şi condiţii oferite, dintre mediul rural şi oraşe. Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, la fel, cred că va avea un efect foarte bun şi ne va permite să facem aşa cum trebuie recalcularea pensiilor.

  • De 2 ani, de când este PNL la Putere, nu s-a lansat niciun program de investiţii. La ora actuală, încă sunt în lucru şi discutam de proiecte pe programe lansate de Liviu Dragnea, ceea ce este cel puţin ciudat, penibil… Primarii, inclusiv cei PNL, critică foarte mult guvernul actual din acest motiv.

Programul “Anghel Saligny”, despre care discutam, vine într-un moment potrivit, când proiectele începute în anii trecuţi se încheie. Era greşit, din punctul nostru de vedere, să deschidem sute sau mii de şantiere noi şi să lăsăm neterminate lucrările începute înainte. Aşa că noi le-am preluat, le-am accelerat şi le-am încheiat. Iar acum lansăm acest nou program, care este un fond de investiţii la dispoziţia fiecărei unităţi administrativ teritoriale. Dacă o comună are apă, canalizare şi toate drumurile asfaltate, nu va mai putea cere prin “Anghel Saligny” decât alimentare cu gaze.

  • Să înţelegem că nu mai apare PNDL 3…

Nu cred că mai apare un alt PNDL, pentru că “Anghel Saligny” face acelaşi lucru, dar prioritizat, aşa cum trebuie. Nu ne apucăm într-o zonă de drum şi apoi băgăm apă. Nu, întâi băgăm apă, canalizare şi eventual gaze şi apoi ne ocupăm de drum.

  • Sunteti unul dintre primii sustinatori declarati ai premierului Citu pentru sefia PNL. De ce Cîţu? De ce nu Orban? 

Preşedintele Ludovic Orban este un extraordinar om de partid, dar – din punctul meu de vedere – şi-a atins potenţialul maxim. Consider că dezvoltarea României, din acest punct înainte, ţine de o altfel de mentalitate. Avem nevoie de un conducător la partid aşa cum este domnul Florin Cîţu, care vine cu o gândire nouă, orientată şi spre tinerii cu vârste între 18 şi 35 de ani, pe care trebuie să-i convingem să rămână sau să se întoarcă în ţară. Trebuie să venim rapid cu soluţii pentru creşterea nivelului de trai şi job-uri bine plătite. Acum, revenind şi concluzionând, sub aspect politic, eu sunt convins că PNL, cu Florin Cîţu preşedinte şi premier, va rămâne la guvernare cel puţin până în 2028.

  • Aţi avut discuţii directe cu premierul Florin Cîţu în legătură cu PNRR? De un an, tot vorbim de acest program, care întârzie să apară. În tot acest timp în care nu se întâmplă nimic şi aşteptăm, România pierde.        

Am avut discuţii cu domnul Cîţu despre situaţia din partid. Cât priveşte PNRR, informaţia pe care o am este că, la finele lunii septembrie, se semnează documentele la Comisia Europeană.

  • În sondaje, PNL a început să scadă. Cel puţin asta ni se spune pe posturile naţionale de televiziune: că partidul se erodează… Nu vă e teamă că pierdeţi încă o şansă de a schimba lucrurile în bine, în România?

Nu, pentru că sfârşitul lunii septembrie, care nu e departe, marchează mai multe momente importante pentru ţară. La noi, la PNL, se încheie şi această dezbatere internă, care – din punctul meu de vedere – ne-a făcut rău cu adevărat. În schimb, vom ieşi mult mai întăriţi din această poveste şi dacă vom începe să punem în operă şi reformele pe care le-am pregătit, în special prin acest PNRR, în 2024, vom câştiga din nou alegerile.

  • Spuneaţi în mai a.c. că liberalii nu fac jocuri imobiliare, că nu fac jocurile PER şi ale PSD, la Rm. Vâlcea. Apoi, vineri, a venit votul consilierilor municipali PNL… în favoarea PUZ-ului familiei Buşcă, după ce, în mai multe rânduri, au fost de altă părere.

Pot să spun că, din punctul meu de vedere, 27 august a.c. a fost “vinerea neagră” pentru PNL Vâlcea. Noi, în continuare, nu facem jocuri imobiliare. Ceea ce fac cei 9 consilieri locali de la Rm. Vâlcea, aflaţi vremelnic sub sigla PNL, nu reprezintă nici măcar opţiunea organizaţiei municipale. Consider că au făcut o greşeală colosală. În opinia mea, sunt nişte mercenari politici, pentru că au tranzacţionat voturile cetăţenilor în interes personal şi de grup. Ceea ce s-a întâmplat va fi dezbătut şi analizat în viitorul Birou Politic Judeţean (BPJ), pentru că se impune să luăm măsuri cât mai rapid şi cât mai drastice, pentru că principiile nu se negociază şi nu se tranzacţionează. Prin votul dat, actualii consilieri municipali, inclusiv cei PNL, au transformat Consiliul Local într-un fel de bursă a PUZ-ului. Ei asta au făcut – au tranzacţionat PUZ-ul. Cum, pe ce criterii? Numai ei ştiu.

  • Conducerea PNL Vâlcea este de aceeaşi părere?

Cu siguranţă! Dacă am spus că nu încălcăm legea şi nu votăm PUZ-uri care sunt excepţie de la PUG şi că vom merge până în 2023 cu respectarea actualului PUG şi făcând cât mai multe dezbateri pe el, ca să reuşim să stabilim clar în ce direcţii dezvoltăm Râmnicul, nu putem să se întoarcem acum la 180 de grade.

  • De ani buni, PNL Vâlcea pare să se învârtă în jurul cozii. Ce trebuie să facă pentru a ieşi din această “buclă buclucașă”?

Cred că trebuie să investim mai mult în primari, să-i ajutăm mai mult, mai ales pe cei care au dovedit seriozitate, consecvenţă, că doresc şi pot să dezvolte zonele pe care le reprezintă. Avem atâtea exemple: Robert Schell (Brezoi), Constantin Aleca (Bălceşti), Florinel Constantinescu (Călimăneşti), George Popolan (Dăeşti), Gheorghe Dumbravă (Stoeneşti), Ion Vlădulescu (Budeşti), Gheorghe Gîngu (Bujoreni), Alexandru Dediu (Păuşeşti Măglaşi) şi lista poate continua cu alte zeci de exemple. Este singura şansă!

  • Sunt cazuri fericite, dar şi nefericite… şi ştim foarte mulţi primari care nu sunt ajutaţi, deşi şi ei se zbat. Depun documentaţii, la CNI, pe la ministere, şi aşteptă apoi cu anii, fără prea mare succes.

La CNI, sunt multe cereri de finanţare care au fost aprobate acum, recent, iar proiectarea şi execuţia vor fi scoase la licitaţie. Lucrurile au început să se mişte şi acolo. Să nu uităm că încă suntem în pandemie şi, totuşi, s-au început multe lucrări prin CNI. Chiar în ziarul dumneavoastră, am citit despre zeci de investiţii noi, prin CNI. Poate că, la un moment dat, lucrurile au mers mai încet, dar au mers, iar acum au început să aibă o dinamică mai bună. Dacă Programul Anghel Saligny va insista foarte mult pe infrastructura de bază (apă, canalizare, drumuri şi gaze), CNI va apăsa pedala de acceleraţie în ceea ce priveşte sălile de sport, dispensarele, şcolile ş.a.m.d..

  • Dezvoltarea Valcii depinde enorm, cum spuneaţi, de realizarea Drumului Expres Rm. Vâlcea – Tigveni. Recent, însă, aţi semnalat faptul că cei de la USR pun piedici acestui proiect, ei dorind doar o cosmetizare a DN 73C, adică o lucrare mai ieftină, dar care nu ar schimba cu nimic situaţia actuală. În final, USR îşi impune punctul de vedere sau PNL Vâlcea are o voce puternică la Bucureşti?

Eu cred că vocea vâlcenilor trebuie să se facă auzită până la Bucureşti, iar primul ministru să ia decizia corectă. Reabilitarea DN 73C nu este o soluţie. Este un drum cu multe curbe şi nu oferă condiţii optime pentru transportul de marfă şi ceea ce avem noi nevoie. Singura soluţie este un drum expres, o bretea de 10 kilometri care oferă o conectare rapidă şi eficientă la autostradă.

  • Cum vedeţi problemele dintre PNL şi USR, la Rm. Vâlcea? Mai e posibilă o alianţă?

Aceasta este o situaţie pe care n-aş mai putea-o cataloga drept “vinerea neagră”, pentru că ţine mai degrabă de “noaptea minţii”. Din discuţiile avute cu Andrei Gheorghiu, preşedintele USR Vâlcea, am reţinut că el nu mai vrea alianţă cu PNL, la municipiu. În condiţiile actuale… În alte condiţii…

  • În alte condiţii? Adică… fără Virgil Pîrvulescu?

Da, cam aşa au pus-o. Asta a fost problema lor şi înainte de alegeri. A rămas şi acum.

  • Bun, ce faceţi cu cei 9 consilieri municipali PNL – le retrageţi sprijinul politic, îi excludeţi din partid, cum se aude?

Asta rămâne să analizeze şi să stabilească Biroul Politic Judeţean al PNL Vâlcea şi forurile superioare.

 

Vă mulţumesc,

Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Back to top button