Deputatul Buican a inaugurat sediul asociaţiei care susţine punctele gastronomice locale şi o platformă online inedită
Vineri, 22 noiembrie, alături de candidaţii PNL Vâlcea pentru Senat, ministrul Ligia Deca şi Gheorghe Ioniţă, de Cristian Simoiu, Marian Ion Lazăr, Adi Gogoloşi, inspectorul general IŞJ Mihaela Andreianu, Algina Tricuţă şi alţi colegi liberali, deputatul Cristian Buican a inaugurat sediul Asociaţiei „Susținem Punctele Gastronomice Locale” precum şi platforma online menită să promoveze aceste noi structuri (https://punctegastronomicelocale.ro/).
Sediul se află în Rm. Vâlcea, pe Calea lui Traian nr. 94-96, în apropierea Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor, în spatele Grădiniţei cu program normal LIZUCA. A doua parte a acţiunii organizată de PNL s-a desfăşurat în zona barajului de la Budeşti, la stâna lui Buican, unde jurnaliştii şi ceilalţi invitaţi au degustat produse agricole şi au putut vedea la faţa locului şi modul cum se pregăteşte o masă tradiţională. „Primul pas a fost făcut în 2023 când am inițiat legiferarea înființării Punctelor Gastronomice Locale -Legea 412/2023. Al doilea pas îl reprezintă înființarea acestei asociații. Totul a pornit de la constatarea că există doritori de a înființa puncte gastronomice, dar le este dificil să se documenteze sau să promoveze afacerea lor de familie. Drept urmare, această asociație are ca obiectiv susținerea gastronomiei românești și a zonei rurale, a obiceiurilor și a tradiției populare românești. Ea își propune să ofere consultanță celor care doresc să-și deschidă un asemena punct gastronomic, dar să le ofere și publicitate la nivel național. În proiect avem și lansarea unei aplicații mobile care să livreze detaliile necesare, cum ar fi: locație, meniu, rezervare în funcție de ora sau de ziua dorită. Deja sunt peste 400 de asemenea puncte gastronomice la nivel național care marchează un pas important pentru promovarea tradițiilor culinare și dezvoltarea comunităților locale. Încă un detaliu pe care vreau să-l reamintesc este faptul că punctele gastronomice locale reprezintă mici afaceri care oferă preparate tradiționale gătite în gospodării, respectând standardele sanitar-veterinare. Acestea contribuie la revitalizarea economiei rurale, susțin producătorii locali și promovează turismul gastronomic. Înființarea Punctelor Gastronomice este o oportunitate pentru micii producători din județ, deoarece permite valorificarea resurselor locale și creerea de noi locuri de muncă. Existența Punctelor Gastronomice încurajează interacțiunea dintre consumatori, producători și autorități, contribuind la dezvoltarea unor comunități sustenabile. În final vreau să le mulțumesc celor care au fost prezenți la promovarea asociației „Susținem Punctele Gastronomice Locale” și să precizez că această lege și felul în care s-a aplicat, generând într-un timp foarte scurt sute de astfel de puncte gastronomice, arată dăruirea liberalilor pentru servirea intereselor cetățenilor”, a transmis deputatul Cristian Buican.