Diverse

De ce se folosesc piloţi foraţi în lucrările de fundaţii speciale

Conditiile de teren determina in diverse situatii adoptarea sistemelor de fundare in adancime sau imbunatatirea pe cale artificiala a parametrilor fizico-mecanici ai terenului.

Aceste fundatii speciale indirecte (de adancime) sunt realizate prin intermediul unor elemente de constructii speciale denumite in general “piloti”, si care au rolul de a transfera incarcarile constructiei, atunci cand stratul bun de fundare se gaseste la o adancime mare.

Pilotul forat, este un tip de fundatie din beton armat care sustine structuri cu sarcini verticale mari, deseori intalnite in fundatii speciale.

Odata ce gaura este forata, o structura de armatura din otel este construita si coborata în gaura, apoi gaura este umpluta cu beton. Partea superioara a gramezii poate fi acoperita cu un suport sau un pilon aproape de nivelul solului pentru a sustine structura de deasupra.

Executia lucrarilor de fundatii speciale necesita nu numai cunostinte speciale legate de mecanica pamantului aplicabile in faza de planificare a proiectelor cat si o experienta aprofundata in predictibilitatea comportamentului pamanturilor in timpul executiei forajelor sub diveresele metode existente.

Aceasta este o operatiune foarte specializata, care necesita cunostinte si experienta extinse în constructia si inginerie de piloti forati, precum si conditiile solului si ale santierului.

Deoarece aceasta metoda de fundare pe piloti forati depinde de tipul de sol, antreprenorul trebuie sa finalizeze o investigatie amanuntita a solului si un raport. Antreprenorul de piloti se bazeaza pe raportul de sol si pe experienta anterioara pentru a alege cea mai buna metoda de foraj care va minimiza perturbarea solului înconjurator.

Cand solul este lipsit de coeziune, cum ar fi cu nisip, pietris si namol, sau orificiul se extinde sub panza freatica, gaura trebuie sustinuta folosind materiale speciale. Aceasta solutie poate fi un proces foarte dezordonat si poate adauga o complexitate considerabila proiectului.

Principalele avantaje ale pilotilor forati includ:

  • Pilotii de lungimi variabile pot fi extinsi prin soluri moi, compresibile sau umflate în material de rulment adecvat;
  • Pilotele pot fi extinse la adancimi sub penetrarea înghetului si variatia sezoniera a umiditatii;
  • Sapaturile mari si umplerea ulterioara sunt reduse la minimum;
  • Au loc mai putine perturbari ale solului adiacent;
  • Vibratia este relativ scazuta, reducand perturbarea pilotilor sau structurilor adiacente;
  • Pentru multe situatii de proiectare, pilotii forati ofera capacitati mai mari, cu o economie potential mai buna decat alte metode.

Astfel, pentru constructii cu regim variat de inaltime si/sau incarcari insemnate de compresiune si smulgere (desprinderi semnificative de pe terenul de fundare) transmise terenului de fundare, se adopta fundarea indirecta. Sistemul de fundare este alcatuit din radiere de solidarizare din beton armat, fundate indirect pe piloti din beton armat, executati prin forare.

Articole Similare

Back to top button