Editorial Politic

De ce dezinformează Romsilva şi directorul Sîiulescu, ca să ascundă jaful din pădurile României?

Din păcate, nu de puţine ori, se întâmplă ca instituţiile publice – în încercarea de a convinge că sunt folositoare şi ajută populaţia – să dezinformeze într-un mod grosolan prin intermediul comunicatelor de presă pe care le dau publicităţii. Asta pentru că interesul lor este acela de a „coafa” imaginea celor care conduc, de a ascunde adevăratul şi, de parcă n-ar fi de ajuns, adesea, informaţiile sunt culese din birouri şi din alte locuri străine de realitate.

Este şi cazul unei aşa zise informări de presă transmisă joi de Romsilva, instituţie care se bate cu pumnii în piept că pune la dispoziţia populaţiei, până la finele anului, în jur de 2 milioane de metri cubi de lemn pentru foc. În comunicat, se face referire la un preţ mediu de vânzare de 282 lei / mc, fără TVA, ceea ce este total fals. În realitate, acesta este preţul de pornire, pentru esenţele moi, care sunt aproape inutile pentru majoritatea activităţilor casnice. Esenţele tari, care au un randament acceptabil pentru foc, costă dublu, iar tăiatul şi restul procedurilor presupun costuri suplimentare. Aşa se face că preţul mediu ajunge de fapt la 600 lei / mc, în pădure, şi poate creşte, în condiţiile în care pădurarii au grijă să îl mai umfle şi mai mult, prin căile lor specifice. Un lucru ciudat este că primim astfel de dezinformări într-un moment în care, la conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor, este un vâlcean, Marius Dan Sîiulescu, un tânăr care părea modest şi serios, nu un boţogaş care girează minciuni. Adevăratul scop al comunicatului RNP pare distragerea atenţiei de la semnalele trase activiştii de mediu, de la marele jaf din pădurile ţării noastre, dar acesta este un subiect care merită un tratament special. Până atunci, revenind la povestea resturilor pe care Romsilva le aruncă populaţiei, s-ar cuveni ca această instituţie să publice preţurile pe fiecare specie de lemn în parte. La cele care sunt disponibile, pentru că şi aceasta este o problemă, pentru că degeaba te lauzi că vinti ceva mai ieftin, dacă ai disponibil doar ceea ce este scump. Doar aşa populaţia va fi informată corect, nu minţită şi manipulată, într-un mod foarte slinos, cum am văzut acum.

Eduard Dulăcioiu

–––––––

DREPT LA REPLICĂ

Pentru o corectă informare a opiniei publice, vă rugăm să publicați dreptul la replică al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Așa cum am precizat în comunicatul de presă difuzat joi, 24 octombrie a.c., prețul de 282 lei, fără TVA, este prețul mediu, calculat pentru cei 1,31 milioane metri cubi vânduți direct populației în primele nouă luni ale acestui an.

În comunicatul respectiv este clar specificat că ”prețurile lemnului pentru foc vândut de ocoalele silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva variază, în principal, în funcție de specie, sortiment și locul de livrare, și în majoritatea cazurilor este cel practicat la locul recoltării.”

Evident, fiind o medie a prețurilor de vânzare a lemnului pentru foc, sunt prețuri mai mici la lemnul pentru foc, esențe moi, începând de la 100 lei/mc, și mai mari, la cele de esențe tari, începând de la 250 lei/mc.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este o instituție transparentă și, în fiecare an, publică detaliat informațiile privind disponibilul de lemn pentru foc pentru populație pe propria pagină de internet, la secțiunea ”Publicitate – Anunțuri/Disponibil lemn pentru foc”

Tot în comunicatul respectiv, am precizat foarte clar că ”unele ocoale silvice din structura Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pot asigura la cerere, contracost, transportul lemnului la domiciliu precum și alte servicii, precum secționatul sau despicatul”, aceste servicii fiind opționale.

Informațiile prezentate de dumneavoastră, că prețul mediu ar fi ”de fapt 600 lei/mc” și ”pădurarii au grijă să-l mai umfle și mai mult, prin căile lor specifice”, pentru care nu ați prezentat nicio dovadă, sunt profund false, la fel și acuzația că instituția noastră ar dezinforma și ar ”ascunde marele jaf din pădurile României”.

Articolul dumneavoastră conține numeroase informații și acuzații false și aduce grave prejudicii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA

București, 25.10.2024


Referitor la Dreptul la replică transmis de RNP

Din punctul meu de vedere, editorialul publicat în ziarul Arena, în data de 24.10.2024, este justificat şi a fost bine documentat. Chiar am şi sunat la numerele de telefon puse la dispoziţie de Romsilva în încercarea de a avea cât mai multe informaţii. Le-am spus pădurarilor că dorim să cumpărăm lemn de foc în condiţiile menţionate în comunicatul RNP. Răspunsurile primite au fost: „esenţele moi sunt aproape inutile pentru foc”, „preţurile pentru esenţele tari pornesc de la 450 lei / mc, în pădure”. Aşadar, cine minte? A cumpărat vreun vâlcean lemn pentru foc, esenţă tare, cu 250 lei / mc? Mă îndoiesc!

Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Back to top button