Editorial

De ce a câştigat Flacăra Horezu…

Dobre_Madalin_2010_12În fotbal, ca în orice alt domeniu, moda joacă un rol foarte important. Un inovator vine cu o tactică nouă, cu care dă lovitura, profitând şi de surpriza adversarilor. Câştigă tot, lumea îi admiră echipa, toţi încearcă să-l emuleze. Rezultatul: tactica respectivă este adoptată de mulţi antrenori  şi este considerată o „evoluţie” a fotbalului, o modernizare a acestui sport. Jucătorii sunt foarte importanţi, dar sistemele de joc sunt la fel de importante, oricât de plictisitoare ar părea. O echipă mai bine aşezată în teren poate învinge o echipă formată din jucători mai buni. Sistemele de joc sunt menite să scoată maximum din jucătorii tăi şi să îi îngrădească pe jucătorii adverşi.

4-4-2 sau 4-2-3-1?

În Europa, modulul 4-4-2 este jucat din ce în ce mai rar de către echipele mari, cele care stabilesc trend-ul în materie de tactică şi aşezare în teren. Cel mai la modă modul este 4-2-3-1. Scopul este  acela de a câştiga un om sau măcar de a nu avea inferioritate numerică în centrul liniei mediane. Este inutil să ai doi atacanţi centrali în echipă, dacă linia de mijloc îţi este anihilată şi nu are cine să îi alimenteze cu baloane pe respectivii atacanţi. „Dezavantajele” acestui sistem ar fi că fundaşii laterali şi cei doi închizători trebuie să aibă capacitate foarte mare la efort fizic, fiind solicitaţi extrem de mult, iar atacantul central trebuie să fie înalt, bun jucător la cap şi în acelaşi timp să ştie juca cu spatele la poartă. Am început cu această introducere pentru că, nespecialist fiind, consider că tactica a fost cheia derby-ului judeţean  câştigat de Vasile Ilinca şi Flacăra Horezu.

Cum a câştigat Ilinca derbiul din Treapt?

Aşezarea Flacărei Horezu a fost un 4-4-2 diamond format din Teodorescu (un jucător de 21 de ani reinventat de Vasile Ilinca), Bogdan Nica (stânga), Vladu (dreapta) şi Nistor, dar cu o formă deformată din cauza jucătorilor implicaţi. Vârfuri au fost Robert Gherghe, jucând preponderent pe partea stângă, de unde a şi obţinut un penalty, dar cu puţine incursiuni în flancul opus şi Robert Milosteanu. Hidroelectrica a început în sistemul 4-2-3-1, cu gândul de a domina linia de mijloc cel puţin numeric. Alin Savu era vârful împins, Blăjan juca rolul de trequartista, mult mai avansat decât îl ştiam, Bucei şi Despoiu acopereau flancurile, iar Mocioacă şi Pană erau mijlocaşii centrali. Meciul a debutat într-un ritm ridicat şi cu formaţia gazdă  în ofensivă, având o posesie  superioară datorită unui pressing agresiv şi a închiderii spaţiilor de combinaţie a adversarului. Primele 20 minute au făcut un pressing incredibil pe tot terenul. Este riscant să începi atât de agresiv, pentru că te epuizezi repede, dar înscriind primul gol destul de rapid, au redus uşor motoarele şi au coborât linia de pressing spre cercul de la mijlocul terenului. Hidro a căutat posesia şi un joc de construcţie elaborat, dorind să folosească benzile terenului mai mult. „Energeticienii” aveau nevoie de creativitate la Adi Blăjan, mai ales că se izbea ca de calorifer de Teodorescu, iar când urca, se lovea de Ionuţ Vladu sau Cazacu. Flacara a câştigat meciul la mijlocul terenului. Deşi erau in inferioritate, Nistor şi Teodorescu  şi-au depăşit adversarii reuşind să alimenteze cu foarte multe mingi cele doua vârfuri, care au forţat, în special în zona fundaşilor centrali. Prin absenţa lui Cocărăscu, Bogdan Pântea a fost improvizaţia, primul gol venind în urma unei lovituri libere excelent executată de „Beny” Popescu, acordată în urma unui fault al lui Pântea. Altă problemă a oaspeţilor era că mijlocaşii centrali, buni la recuperare, nu ţineau de minge şi nu ajutau  la construcţie. Deoarece Pântea fusese avertizat, Hidro a schimbat introducându-l pe Bălan în locul său. Mocioacă a coborât fundaş central (postul său de bază), Blăjan a venit al doilea închizător, iar Bălan s-a aşezat în spatele lui Savu, un jucător care face ravagii când joacă cu faţa la poartă, dar blocat remarcabil de fundaşii adverşi.

„Energeticienii”, epuizaţi fizic şi psihic

Rezultatul? Alte câteva marii ocazii ale gazdelor. Repriza a II-a a început cu golul lui Bălan la poate singura greşeală a fundaşilor Flacărei. Dar după  5 minute, la un corner de pe stânga, Milosteanu, liber în 6m a găsit colţul lung, înscriind pentru 2-1. Horezu s-a închis foarte bine pe benzi, Hidro a mai schimbat o dată, urcându-l din nou pe Mocioacă la mijloc şi pe Bălan lângă Savu, dar lipsa de agresivitate nu a adus decât o ocazie mare. Ultimele 10 minute au fost un coşmar pentru oaspeţi, o echipă parcă picată şi fizic şi psihic şi fără lipsă de reacţie, poate şi datorită absenţei de pe bancă a lui Bogdan Mihalache(căruia îi urez “Casă de piatră!”). Ilinescu, abia intrat, a făcut 3-1,în minutul 80, Larry Nicolaescu l-a pierdut pe drum pe Gherghe şi s-a văzut nevoit să comită fault, penalti-ul fiind transformat fără probleme de Vladu, iar Raul Nistor a  reuşit o bijuterie de gol, lobându-l pe Neagoe de la 40 de metri. Opinia mea de „antrenor” din tribună (unde toţi ne pricepem la fotbal!) este că de multe ori, ultimul răcnet în materie de tactică nu se pliază bine pe lotul pe care îl ai la dispoziţie.

Felicitări lui Ilinca, multă baftă lui Grossu!

După părerea mea, dacă antrenorul încearcă să imite tactica celorlalţi, nu are nici o şansă; singurul mod în care poate să reuşească este să îşi adapteze tactica la calităţile jucătorilor şi, eventual, să încerce să îşi păcălească adversarele încercând lucruri noi. După acest meci s-au zvonit multe, s-au scris multe (unele neadevăruri) şi s-au întâmplat multe. Profesorul Vasile Grossu a fost numit antrenor la Hidro, iar acum rămâne să urmărim dacă cu „vedetele de paie” (ca să-l citez pe Ionel Gerea, un jurnalist pe care-l respect, dar cu al cărui editorial nu pot fi de aceeaşi părere) se poate face performanţa. Până atunci “Felicitări Vasile Ilinca!”

Mircia Gutău, aşteptat în Zăvoi

Ar mai fi multe de spus, iar spaţiul nu-mi permite, dar vreau să salut şi eu ideea lui Alin Trandafir cu Mircia Gutău preşedinte de onoare la CSM Rm Vâlcea. Mircia Gutău e omul care a dat naştere acestui club, iar prezenţa sa ar crea o altă stare de spirit în tribune şi ar da un imbold tinerilor vâlceni, cărora le-a creat condiţiile optime realizării performanţei sportive.

• Ec.  Mădălin DOBRE

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button